Breaking

HPSC Naib Tehsildar 26 May 2019 Full Paper Analysis with Answer Key


HPSC Naib Tehsildar 26 May 2019 Full Paper Analysis with Answer Key



HPSC Naib Tehsildar 26 May 2019 Answer Key
HPSC Naib Tehsildar 26 May 2019
Answer Key 

Haryana Public Service Commission (HPSC) के द्वारा 26 मई 2019 को लिए गए Naib Tehsildar के पेपर में पूछे गए सभी 100 प्रश्नो के उत्तर एकदम सटीक विश्लेषण (HPSC Naib Tehsildar 2019 Answer Key ) के बाद आपको इस लेख में बता रहे है ?

HPSC Naib Tehsildar 26 May 2019 Answer Key 


1. In this question five words are given. Which of them will come in the middle if all of them are arranged alphabetically as in a dictionary?
Butterfly , Butler , Butcher, Button, Butter

Ans : Butter

2. सोनिया, राहुल और रमन वृताकार पगडंडी के चारो और दौड़ते है और एक चक्रर पूरा करने में उन्हें क्रमश : 3 मिनट , 5 मिनट , और 6 मिनट लगते है ! यदि वे तीनो एक साथ 11:45 AM पर दौड़ना आरंभ करते है, तो वे आरंभ बिंदु पर कब मिलेंगे ?

Ans : 12 : 15 PM

3.  निम्नलिखित में से कौन सा कथन किसी स्थान की जनसंख्या वृद्धि से संबंधित है ?

I .  जनसंख्या में नैसर्गिक वृद्धि और साथ ही प्रजनन से कोई भी कुल वृद्धि ?
II . जनसंख्या के घनत्व में वृद्धि

Ans : Only I 

4. विशेष वृक्ष सदाबहार वृक्ष है जो मध्य भारत में उगता है, विशेष वृक्ष के गूदेदार जहरीले फल है, हाल ही में वृक्ष की छाल में एक प्रदार्थ Taxol पाया गया जो कैंसर रोधी आशा जनक औषधि हो सकती है.
 उपयुक्त जानकारी के अनुसार निम्नलिखित में से कौन सा कथन सर्वाधिक उपयुक्त है ?

Ans : लोगों को विशेष वृक्ष का फल नहीं खाना चाहिए.

5. सयुक्त राष्ट्र के मानवाधिकार उच्चायुक्त का कार्यालय कहां स्थित है ?

Ans : जिनेवा

6. Scientists estimate Earth’s average albedo rate is about ?

Ans : 30%

7. Mrs. Amita took a taxi to meet her three friends for lunch. They were waiting for her outside the restaurant when she pulled up in the car. She was so excited to see her friends that she left her tote bag in the taxi. As the taxi pulled away, she and her friends took notice of the license plate number so they would be able to identify the car when they called the taxi company.The four license plate numbers below represent what each of the four women thinks she saw. Which one is most likely the license plate number of the taxi?

Ans : JXK 12L

8. भारत के मेघालय में सर्वाधिक आम प्रकार की आपदा कौन सी है ?

Ans : Landslide

9. Which of the Following is not one of the factors for industrial location ?

Ans : Population Density

10. भारत का आर्थिक सर्वेक्षण निम्नलिखित में से कौन सा मंत्रालय प्रकाशित करता है ?

Ans : वित्त मंत्रालय

11. निम्नलिखित कूट में से कौन सूती वस्त्र उद्योग की अवस्थिति का प्रमुख कारक है ?
I .  कच्चे माल की उपलब्धता
II.  जनसंख्या का घनत्व
III. अति कुशल श्रमिक

Ans : All I, II and III

12. हरियाणा सरकार ने निम्नलिखित में से किस रोग से पीड़ित रोगियों को 2000 Rs की जीवन पर्यंत पेंशन देना आरंभ किया है ?

Ans : HIV / AIDS

13. निम्नलिखित में से किस देश में सयुक्त शांति मिशन 2018 में पहली बार "शंघाई सहयोग संगठन" के अंतर्गत पाकिस्तान और भारत के बहुराष्ट्र आतंकवाद से मुकाबला करने के लिए एक अभ्यास का आयोजन किया गया था ?

Ans : रूस

14. Statement: Cases of food poisoning due to consumption of liquor are increasing in rural areas.
Assumptions:
Percentage of people consuming liquor is more in rural areas.
There are many unauthorized spurious liquor shops in the rural areas.

Ans : Only assumption II is implicit

15. Which one word does NOT belong with the others ?

Ans : Vision

16. Select the correct non renewable source of energy ?

Ans : Thermal

17. "बेटी बचाओ बेटी पढ़ाओ" आंदोलन के अंतर्गत पीसी एवं पीएनडीटी अधिनियम क्रियान्वित करने के लिए हरियाणा के किस जिले को हाल ही में सर्वश्रेष्ठ पुरस्कार दिया गया था ?

Ans : कुरुक्षेत्र



18. The Sequence of scale of map in Descending order of different maps will be ?

Ans : Cadastral Map, Topographic Map, Wall Map, Globe

19. If 'P' denotes 'Multiplied by' 'R' denotes 'added to' 'S' denotes 'Subtracted from' and T denotes Divided by, थें ?

Ans : 15

20. निम्नलिखित में से कौन जनसंख्या के जनकीय वितरण से संबंधित प्रश्नों का सही चित्रण करता है ?

I. केरल में बच्चों की जनसंख्या का अनुपात निम्न है जबकि उत्तर प्रदेश राज्य में यह  उच्च है.
II. केरल में वृद्ध लोगों की जनसंख्या का अनुपात उच्च है और जम्मू एवं कश्मीर में निम्न है.

Ans : केवल I

21. कृत्रिम बुद्धि क्या है ?

Ans : मशीन को बुद्धिमान बनाना

22. 1. Which of the following crop is not part of High - Yielding Varieties Programme?

Ans : Pulses

23. सुमन 12 वर्ष की है ! 3 वर्ष से वह अपने माता-पिता से कुत्ते की मांग कर रही है, उसके माता-पिता ने उससे कहा है कि उनका मानना है कि कुत्ता अपार्टमेंट में खुश नहीं रहेगा परंतु उन्होंने उसे चिड़िया लाने की अनुमति दे दी है सुमन ने अभी निर्णय नहीं लिया है कि वह किस प्रकार की चिड़िया लेना चाहेगी

Ans : सुमन और उसके माता-पिता अपार्टमेंट में रहते हैं.

24. मैक मोहन रेखा किन देशों के बीच अंतरराष्ट्रीय सीमा है ?

Ans : भारत और चीन

25. Which one of the following is correct definition of WAN ?

Ans : A Computer Network That Covers a Broad Area

26. Rita, an accomplished pastry chef who is well known for her artistic and exquisite wedding cakes, opened a bakery one year ago and is surprised that business has been so slow. A consultant she hired to conduct market research has reported that the local population doesn't think of her shop as one they would visit on a daily basis but rather a place they'd visit if they were celebrating a special occasion. Based on your judgement, which of the following strategies should Rita employ to increase her daily business?

Ans : Placing a Series of advertisements in the local newspaper that advertise the wide array of breads, muffins and Cookies offered at her
shops.

27. यदि पहली दिसंबर 1991 को पहला रविवार है तो दिसंबर 1991 में चौथा मंगलवार किस तिथि को होगा.

Ans : 24-12-91

28. ग्रीन शूट्स लिमिटेड व्यवसायों को आईटी समाधान प्रदान करने का व्यवसाय करती है, आजकल यह कंपनी यूएसए और जर्मनी को अपनी सेवाएं का निर्यात करती है.  वर्ष 2017 में यूएसए और जर्मनी को निर्यात 5 : 2 अनुपात में था.  2017 और 2018 में यूएसए को निर्यात का अनुपात 5:3 था और जर्मनी को 2:3 था. वर्ष 2018 में कंपनी ने यूके को भी निर्यात करना प्रारंभ कर दिया.  वर्ष 2018 में ग्रीन शूट्स लिमिटेड का कुल निर्यातो का 40% UK को गया .
यदि 2017 में जर्मनी को निर्यात का मूल्य $12 मिलियन डॉलर था जो 2018 में UK को निर्यातों का मूल्य क्या होगा ?

Ans : 24
 
Naib Tehsildar Answer Key Hpsc

29. भूगोल में किसी भी जगह का स्थल क्या संकेत करता है ?

Ans : शहर के केंद्र का ठीक-ठाक स्तनन

30.  1250 रुपए के व्यय का निम्नलिखित मदो पर किया गया प्रतिशत भाग इस प्रकार है
आवास ग्रह का किराया 29%
बच्चों के लिए स्कूल फीस 5%
ग्रॉसरी की खरीद 36%
यातायात का खर्चा 18%
मनोरंजन ख़र्च 12%
बताइए ग्रोसरी की खरीद एवं आवास गृह के किराए पर कितना व्यय किया गया ?

Ans :  Rs 812

31. सूची एक को सूची 250 सुमेलित कीजिए और नीचे दिए गए कूटों से सही उत्तर का चयन कीजिए :
हिमाचल प्रदेश                 सूचिपारा प्रपात
मध्य प्रदेश                      कुसलली प्रप्रात
केरल                              गाथा प्रपात
कर्नाटक                          बुन्दला प्रपात

Ans : a-iv, b-iii, c-i, d-ii

32. यदि 2000 रुपय 10% की दर से निवेश किए जाते हैं और जिसे 3 वर्षों के लिए वार्षिक चक्रवर्ती करके संयोजित किया जाता है और इसी राशि को उतनी ही अवधि के लिए 9% की वार्षिक सरल ब्याज दर पर निवेश किया जाता है तो मिस्र ब्याज और सरल ब्याज की राज्यों में अंतर होगा ?

Ans : Rs 122

33. 75, 65, 85, 55, 45, 85, 35 .................. Next Two Numbers of This Series is :

Ans : 25, 85

34. Find the word that names a necessary part of the underlined word ?     facsimile

Ans : image

35. What does a formal resignation and renunciation of powers Means ?

Ans : Abdication

36. find the word that completes the bottom row of words ?

Ans : Passageway

37. People over 65 spend nearly two hours a day __________ physical activities such as walking cycling or gardening ?

Ans Doing

38.  It is appropriate to compensate someone if you have damaged his or her property in some
way. This is called Restitution.
Which situation below is the best example of Restitution?

Ans. Ram borrows Sunil's camera and the lens shatters when it falls on the ground because
he fails to zipper the case.When Ram returns the camera, he tells Leslie that he will pay for the repair.

39. English ought to be the official languageof the united kingdom. there is no reason for the government to spend money printing documents in several different languages, just to cater to people who
cannot speak english. the government has better ways to spend our money. people who come to this country should learn to speak english right way
. which of the following, if true would make the speaker argument stronger ?

Ans : There is currently a law that says the government must provide people with documents in their native language.

40. Yoga has become a very popular type of exercise, but it may not be for everyone. Before you sign yourself up for a yoga class, you need to examine what it is you want from your fitness routine. If you're looking for a high-energy, fast-paced aerobic workout, a yoga class might not be your best choice.
This paragraph best supports the statement that ?

Ans : before embarking on a new exercise regimen, you should think about your needs and desires.

41. find the word that names a necessary part of the word ?
respiration

Ans : Oxygen

42. What is the most appropriate meaning of 'much ado about nothing' ?

Ans : Making Lot of Fuss for a activity


43. Which word does NOT belong with the others?

Ans : familiar

44. Which word does NOT belong with the others?

Ans : Trail

45. Obesity is a serious problem in this country. Research suggests that obesity can lead to a number of health problems including diabetes, asthma, and heart disease. Recent research has even indicated that there may be a relationship between obesity and some types of cancer. Major public health campaigns that increase awareness and propose simple lifestyle changes that will, with diligence and desire, eliminate or least mitigate the incidence of obesity are a crucial first step in battling this critical problem.
This paragraph best supports the statement that

Ans : public health campaigns that raise consciousness and propose lifestyle changes are a productive way to fight obesity.

46. _________ people all over the world are working longer hours.

Ans :  In general 

47. Find the pair that has a similar relationship :

Pastoral : Rural

Ans : metropolitan : urban

48. Find the pair that has a similar relationship :

AERIE : EAGLE

Ans : house : person

49. Candid is to indirect as honest is to

Ans : untruthful

50. Posthumous Publication occurs when a book is published after the author's death. Which situation below is the best example of Posthumous Publication ?

Ans : Gopal illness took his life before he was able to enjoy the amazing early reviews of his novel.

HPSC Naib Tehsildar 26 May 2019 Answer Key (51 to 100) GyaniMaster.com


51. Look at this series :
FAG, GAF, HAI, IAH, ____KAJ, Fill the Gap

Ans : JAK

52. which of the following statements correctly depicts ' take off Stage' in an economy  ?

Ans :  It means steady growth begins

53. Crude density of population is also known as : ?

Ans :  Arithmetic density

54. हरियाणा के निम्नलिखित ऐतिहासिक स्थलों में से किसमें खुदाई से 4500 वर्ष पुरानी सभ्यता के अवशेष मिले ?

Ans : राखीगढ़ी

55. हरियाणा के किस जिले में माधोगढ़ किले को पर्यटन स्थल के रूप में विकसित किया जा रहा है ?

Ans : महेन्दरगढ़

56. विश्व का प्रथम मानवाधिकार टीवी चैनल निम्नलिखित में से किस नगर में आरंभ किया गया है ?

Ans : लंदन

57. Who amaong the following is considered as the ' Father of Artificial Intelligence' ?

Ans : John Mccarthy

 58. Which among the following great Revolutions was the brain behind the 'Chittagong Armoury Raid' ?

Ans : Surya Sen

59. सुरेश और सर्वेश विपरीत दिशा में चलते हैं सर्वेश उत्तर की ओर आगे बढ़ रहा है 4 किलोमीटर का रास्ता चलने के बाद दोनों बाएं मुड़ जाते हैं और 4 किलोमीटर और चलने के बाद दोनों एक दूसरे के सामने आ जाते हैं सुरेश किस दिशा की ओर देख रहा होगा ?

Ans : North - West

60. The mode Value of the Age observations 27, 34, 34, 10, 34, 12, 34, 18, 27, 34 is :

Ans : 34

Naib Tehsildar Answer Key

61. which of following is a large blood vessel that carries blood away from the heart to the lungs ?

Ans : Artery

62. सूची एक को सूची दों के साथ सुमेलित कीजिए और नीचे दिए गए कूटों से सही उत्तर का चयन कीजिए :
Study of Oncology                   Study of birds
Study of Numismatics             Study of altering genetic componenets
Study of Eugenics                   Study of Coin
Study of Ornithology                Study of cancer
 
Ans : Oncology                   cancer
 Numismatics             Coin
Study of Eugenics       altering genetic componenets
Study of Ornithology    Birds      

63. Identify the Right order of the highest to lowest irrigation coverage ?

Ans : Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Bihar

64. सूची एक को सूची दों के साथ सुमेलित कीजिए और नीचे दिए गए कूटों से सही उत्तर का चयन कीजिए :

Ans :  कौटिल्य     अर्थशास्त्र
          मनु           मनुस्मृति
          कल्हन       राज तरंगिणी
          बाणभट्ट    हर्ष चरित्र

65. PQLI Stands For ?

Ans : Physical Quality of Life Index

66.  6 जुलाई 1905 को बंगाल के विभाजन की घोषणा करने वाले प्रथम समाचार पत्र का क्या नाम था ?

Ans : संजीवनी

67. रेडियो कार्बन डेटिंग द्वारा निम्नलिखित में से किस का आकलन किया जाता है ?

Ans : जीवाश्मों की आयु

68. पुर्तगालियों का एशियाई साम्राज्य तीन स्वतंत्र प्रेसिडेंसी में विभाजित था नीचे दिए गए विकल्पों में से इन प्रेसिडेंसी के सही समूह की पहचान कीजिए ?

Ans : Goa, Reunion, Malacca 

69. निम्नलिखित में से किस देश और भारत के किस राज्य को हरियाणा में 2019 के सूरजकुंड मेले के लिए साझेदार के रूप में चुना गया है ?

Ans : थाईलैंड और महाराष्ट्र

70. निम्नलिखित घटनाओं को उनके कालक्रम के अनुसार सही क्रम में व्यवस्थित कीजिए ?

Ans :  रोलेट एक्ट सत्याग्रह
          साइमन आयोग का बहिष्कार
          सविनय अवज्ञ आंदोलन
          भारत छोड़ो आंदोलन

71. हरियाणा के व्यक्तियों के किस समूह को वर्ष 2019 में भारत सरकार द्वारा पदम श्री पुरस्कार दिया गया है ?

Ans : केवल सिंह चौहान,  सुल्तान सिंह,  नरेंद्र सिंह

72. मताधिकार का सही अर्थ निम्नलिखित में से क्या है ?

Ans : मत देने का अधिकार

73. पिछले दशक के दौरान भारत में सबसे अधिक विदेशी प्रत्यक्ष निवेश अंतर वह किस क्षेत्र में हुए हैं ?

Ans : दूर संचार

74. एक कमरे की लंबाई चौड़ाई तथा ऊंचाई क्रमशः 6 मीटर 5 मीटर और 6 मीटर है प्रति वर्ग मीटर 5 रूपए की लागत पर चार दीवारों और छत की सफेदी की कुल लागत क्या होगी ?

Ans : Rs 810 

75. विश्व जल दिवस किस दिन मनाया जाता है

Ans : 22 मार्च

76.  कथन
 ऑफिस मे समय नियमितता लाने के लिए, हमें अपने कर्मचारियों को आने-जाने या यात्रा भत्ता प्रदान करना चाहिए - कंपनी का प्रभारी व्यक्तित्व प्रबंधक को कहता है !

मान्यता :

I. यात्रा भत्ता समय नियमितता लाने में मदद नहीं करेगा !
!!. अनुशासन और पुरस्कार हमेशा साथ साथ चलने चाहिए !

उपयुक्त कथन और मान्यताओं के आधार पर निम्नलिखित में से कौन सा सबसे उपयुक्त है.

Ans : Only assumption II is implicit

77. हरियाणवी भाषा लिखने के लिए किस लिपि का उपयोग किया जाता है ?

Ans : देवनागरी

78. निम्नलिखित में से कौन सा कथन कॉरपोरेट सामाजिक उत्तरदायित्व को सही ढंग से दर्शाता है

Ans : कंपनी को सामाजिक मुद्दों पर धन व्यय करने के उत्तर दायित्व का बोध

Naib Tehsildar Answer Key

79. Match List 1 with List II and select the correct answer from the codes given below :
 
      List - I                                               List II
The Language of Political Islam in India       Kalhana

Ans :  a-iv, b-iii, c-ii, d-i


80. A bag Contains 4 Blue, 6 yellow and 4 green balls and two balls are drawn at random.what is the probability that both the balls are blue ?  

Ans : 6/91

81. What is the 2018 estimates of sex ratio in Haryana ?

Ans : 875

82. Which one of the following statements is incorrect about the Different generations of Mobile Communications ?

Ans : In Second Generation (2G) mobile communication, 5 MHz multi - carrier system is used

83. Which Gas was released when Bhopal gas tragedy occurred ?

Ans : Methyl Iso Cyanide

84. Which instrument is used to measure humidity ?

Ans : hygrometer

85. A Milkman has 20 liters of milk, if he mixes 5 litres of water, which is free in 20 litres of pure milk. if the cost of pure milk is Rs. 18 per litre, then the profit of milkman, when he sells all mixture at cost price is :

Ans : 25%

86. A train coach manufacturing plant can manufacture 7 train coaches in 45 days, how many days will require for manufacturing seven times with nine coaches each ?

Ans : 405 Days

87. सबसे गर्म सर्दियों का मौसम उपभोक्ताओं को पैसा खर्च करने के मूड में ले आया, व्यय 13 वर्षों में सबसे अधिक होने वाला था. फरवरी के माह में मौजूदा एकल परिवार के घरों की बिक्री 4.75 मिलियन की वार्षिक दर को पार कर गई. यह पैराग्राफ किस कथन का सबसे श्रेष्ठ पर लेता है.

Ans : गरम सर्दियों के मौसम से घर की बिक्री की तरह प्रभावित होने की संभावना है 

88. Look at the series :
       80, 10,70,15,60,.................what number should come next ?

Ans : 20 

89. In Certain Code RANDOM is written as ODKGLP, How will PARDON be written in that code ?

Ans : MDOGLQ

90. the Structure of Disaster Management in India has been an outcome of :

Ans :  Disaster Management Act, 2005

91. जनवरी 2019 की स्थिति के अनुसार हरियाणा राज्य में इस समय कितनी पंचायतें कार्यरत है ?

Ans : Above 6000

92. Look at the series
     664,332,340, 170, .............89, What number should fill the Blank ?

Ans : 178

93. हरियाणा में चुनाव से संबंधित सूचना प्रदान करने के लिए निम्नलिखित में से कौन सा हेल्पलाइन नंबर प्रारंभ किया गया है ?

Ans : 1950 

94. वर्ष 1945 में संयुक्त राष्ट्र नामित नवीन संगठन ने सामाजिक प्रगति और जीवन के बेहतर मानको को बढ़ावा देने के लिए प्रतिज्ञा की. क्योंकि

Ans : यू एन चार्टर अंतरराष्ट्रीय सुरक्षा तथा वैश्विक निर्धनता और विकास के बीच एक कड़ी बनाता है

95. राष्ट्रीय पक्षी अभ्यारण सुलतानपुर हरियाणा के किस जिले में स्थित है ?

Ans : Gurugram

96. Which of the following day is observed as International Day for Zero Tolerance For Female Genital Mutilation ?

Ans : February 6 

97. हरियाणा राज्य में निम्नलिखित में से चुनाव में पहली बार VVPAT का उपयोग किया गया था ?

Ans : Jind Assembly Election 2019

98. The Model code of conduct for political parties and candidates to be followed during elections is specified in which of the following ?

Ans : In the Representation of the peoples Act, 1951

99. Match list 1 with list 11 and select the correct answer from the codes given below

     List 1                                                 List !!
Salt water lake                                         Godavari
Longest River of the peninsular India          damodar
River Following through a rift Valley           Sambhar
Fresh Water lake                                       Wular

Ans :  a-iii, b-i, c- ii, d-iv

100. Which was the World,s First Sucessful Electronics Computer ?

Ans :  Eniac

HPSC Naib Tehsildar 26 May 2019 Answer Key by Gyanimaster


ये भी जानें : 

RRB JE 25 MAY 2019 ALL SHIFT (CBT 1) FULL PAPER ANALYSIS WITH ANSWER

RRB JE 24 MAY 2019 FIRST SHIFT FULL PAPER ANALYSIS WITH ANSWER

HSSC EXAM PREPARATION TIPS ! HSSC परीक्षा में सफल होने के लिए ये काम जरूर करे

4 comments: