Breaking

HSSC परीक्षाओं में पूछे गए Mathematics से जुड़े अति महत्वपूर्ण प्रश्न


HSSC परीक्षाओं में पूछे गए Mathematics से जुड़े अति महत्वपूर्ण प्रश्न / HSSC Previous Paper Related Mathematics Question Answer 

HSSC Previous Paper Mathematics Question Answer
HSSC Previous Paper Mathematics
Question Answer


HSSC (Haryana Staff Selection Commission) द्वारा संन 2016 से लिए गई अभी तक के सभी Exams (HSSC Previous Year Exams Paper) में पूछे गए Mathematics से जुड़े 70 अति महत्वपूर्ण प्रश्न, उत्तर के साथ GyaniMaster टीम द्वारा बताएं जा रहे है, जो आपके भविष्य में आने वाले HSSC Exams में बेहद लाभकारी सिद्ध होंगे ?



HSSC परीक्षाओं में पूछे गए Mathematics से जुड़े अति महत्वपूर्ण प्रश्न / HSSC Previous Paper Related Mathematics Question Answer



1. Which of the following fractions is equal to 4/12 ?
A. 4/3   B. 1/4   C. 1/3    D. 3/4

Answer : C. 1/3

2. A number increased by 33% becomes 798. What is the number?
A. 680    B. 580     C. 600    D. 500

Answer :  C. 600

3. What is the probability of getting a number 4 or 5 when a single die is thrown?
A. 1/2      B. 1/6        C. 1/3       D. 1

Answer : C. 1/3

4. A shopkeeper buys 20 goods for INR 3000. 18 goods are sold for INR 5400. Find the
number of goods to be bought and sold in order to gain INR 6000.
A. 30      B. 20    C. 40   D. 35

Answer : C. 40

5. Q15. What is the fourth proportional to the numbers 8, 24 and 10 ?
A. 28    B. 32   C. 30    D. 26

Answer : C. 30

6. Q11. Find the Highest Common Factor (HCF) of 12 and 18.
A. 3       B. 6    C. 36    D. 2

Answer : B. 6

7. The price of rice is increased from INR 10 to INR 12.50 per kg. Find the percentage
increase in price.
A. 30%      B. 25%     C. 20%       D. 33%

Answer : B. 25%

8. A coin is tossed once. Find the probability of showing head.
A. 1         B. 2        C. 1/2       D. 1/3

Answer : C. 1/2

9. Archana buys two baskets of custard apples for a total of INR 5000. Each basket
consists of 50 custard apples each. She sells them at a profit of 10%. What is the selling
price of each custard apple?

A. INR 50      B. INR 52       C. INR 55      D. INR 60

Answer : C. INR 55 

10. The ratio between the radii of two circles is 3:4. Find the ratio of their circumferences.
A. 3 : 4      B. 1 : 2       C. 4 : 5       D. 1 : 3

Answer : A. 3 : 4

11. 300 50 + 40 x 2 + 12 = ?
A. 98      B. 104      C. 1104      D. 80

Answer : A. 98

12. In a class test, 80% of the students have secured more than 50 marks. If the number
of students who got more than 50 marks is 20, find the number of students in the class.
A. 23        B. 20       C. 50       D. 25

Answer : D. 25

13. You throw a single die. What is the probability of rolling a 6 with the die?
A. 1/2           B. 1/6         C. 1/3     D. 6

Answer : B. 1/6  

14. Rakesh spent INR 300 on repairing his oven, which he had bought for INR 4700 two
years back. He sold it for INR 8000. What percentage of profit did he earn?
A. 30%        B. 45%      C. 60%       D. 70%

Answer : C. 60%

15. Divide Rs. 3,600 among three partners Arun, Shamita and Rajiv such that their shares
are in the ratio 1/3  :  1/4  : 1/6. What will be Arun's share ?
A. 1600       B. 1200     C. 300       D. 600

Answer : A. 1600

16. Find the sum of 0.75, 10.425, 2. ?
A. 13.125      B. 12.125    C. 12.225       D. 13.175

Answer : D. 13.175


17. In a textile shop, 40% of the workers are men. If the number of men working in the
textile shop is 100, find the total number of employees in the shop.?
A. 60      B. 150      C. 250      D. 350

Answer :  C. 250 

18. Tina rolled a single die. What is the probability of the die landing in an even number ?
A. 1/3        B. 1/2      C. 1/4        D. 1/6

Answer :  B. 1/2

19. Suma bought a dress for INR 950 and sold it at 12% profit. She used this money to
buy a pressure cooker and sold it at 5% loss. What was the overall profit amount that Suma
earned ?
A. INR 58      B. INR 60.80     C. INR 49.60     D. INR 48

Answer : B. INR 60.80

20. If a:b = 5:9 and b:c = 4:7, find the ratio of a:b:c. ?
A. 5:(9/4):7      B. 20:36:28     C. 20:36:63      D. 5:9:7

Answer : C. 20:36:63
21. If X is 22% of 45, find X. ?
A. 48.8       B. 9.9      C. 45     D. 2.2

Answer : B. 9.9

22. A single die is rolled. Find the probability that the number obtained is lesser than 6.
A. 1/6        B. 1/3      C. 5/6     D. 2/3

Answer : C. 5/6 

23. Dileep bought 5 dozen tomatoes for Rs. 300. On his way back home, 6 tomatoes fell
down. He found that 4 tomatoes were rotten. He sold the remaining tomatoes for a loss of
Rs. 50. At what price did he sell each tomato?
A. Rs. 5        B. Rs. 6          C. Rs. 7        D. Rs. 8

Answer : A. Rs. 5

24. Divide 492 into two parts in the ratio 4:8. Find the share of each part.
A. 168, 324     B. 166, 326     C. 164, 328   D. 162, 337

Answer : C. 164, 328

25. Simplify:
52 Divide (13 of 2) * 2 ?
A. 16    B. 2  C. 4   D. 1

Answer : C. 4

26. Ram spends 45% of his salary and saves INR 4400 per month. Find his monthly
salary.
A. 9000      B. 8800      C. 8000       D. 8500

Answer : B. 8800

27. A 6-sided dice is rolled once. Find the probability that the number obtained is greater
than 4.
A. 1/6         B. 1/4        C. 1/3       D. 1

Answer : C. 1/3

28. A man bought 10 articles for INR 80. He sold all the articles for INR 85. Find the gain
percent.
A. 2.5%        B. 6%      C. 6.25%        D. 5%

Answer : C. 6.25%

29. Two numbers are in the ratio 6:9. If the larger number is 324, what is the smaller
number?
A. 108     B. 216      C. 98       D. 162

Answer :  B. 216  

30. In a school, there are 1800 boys and 1200 girls. In an exam only 32% of the boys
passed and 50% of the girls passed. Find the total number of students who passed the
exam.
A. 1778        B. 1176      C. 1774      D. 1776

Answer :  B. 1176

31. Manisha incurs a loss of 15% when she sells her scooter for Rs. 25,500. At what
amount should she sell her scooter to gain 15%?
A. Rs. 33,150       B. Rs. 29,325      C. Rs. 34,500       D. Rs. 30,000

Answer : C. Rs. 34,500

32. Find the fourth number which is proportional to 8, 18, 24.
A. 28        B. 72        C. 48       D. 54

Answer :  D. 54

33. 3.14 x 0.781 = ?
A. 2452.34 B. 245.234    C. 24.5234      D. 2.45234

Answer :   D. 2.45234


34. Sam spends 20% of his salary for house rent and saves 40% of his salary. If he
spends the remaining money of Rs. 8000 on entertainment. Find his salary.
A. 20000        B. 40000       C. 60000       D. 80000

Answer : A. 20000

35. A single die is rolled. Find the probability that the number obtained is greater than 3.
A. 1/6         B. 1/4        C. 1/2         D. 1

Answer : C. 1/2

36. When a pen is sold at Rs. 51.70 and the loss percentage is 12%. Find the Cost Price of
the pen.
A. 55.85          B. 58.75        C. 46.25      D. 41.75

Answer : B. 58.75

37. The value of a machine depreciates at the rate of 10% every year. It was purchased 3
years ago. If its present value is Rs. 8748, What was its price when purchased?
A. 12000        B. 13000        C. 14000        D. 15000

Answer : A. 12000

38. 10 cards numbered from 1 to 10 are put in a box. One person draws a card from the
box. Find the probability of choosing an even number?
A. 1/3        B. 1/4       C. 1/10      D. 1/2

Answer : D. 1/2 

39. Hema bought a carom board for Rs. 1300 and sold it at 15% profit. She used this
money to buy an Encyclopedia and sold it at 5% loss. What was the overall profit amount
that Hema earned?
A. Rs. 121     B. Rs. 120.25      C. Rs. 119.60       D. Rs. 122.25

Answer : B. Rs. 120.25 


40. Find the third proportional to 16 and 36.
A. 121       B. 81       C. 72       D. 144

Answer : B. 81

41. Which of the following statements about probability are true?
A. 0 > P(E) < 1    B. 0 < P(E) < 1      C. 0 < P(E) > 1    D. 0 > P(E) > 1

Answer : B. 0 < P(E) < 1

42. What percent of 10000 is 2?
A. 0.5%      B. 0.005%    C. 0.02%    D. 0.002%

Answer : C. 0.02%

43. The profit made by selling a clock was Rs.1200. Find the selling price of the clock if it
was sold at double the cost price.
A. Rs.2300        B. Rs.2000       C. Rs.1400       D. Rs.2400

Answer : D. Rs.2400

44. Shikha is 5 years younger than Shalu. Four years later, Shalu will be twice as old as
Shikha. Find the present age of Shikha.
A. 1       B. 2         C. 3        D. 4

Answer : A. 1

45. To draw a perpendicular bisector of a line AB, take any radius (R) ________ and then
draw arcs from A and B as centres such that they intersect each other.
A. Lesser than half of AB        B. Equal to half of AB
C. Greater than half of AB       D. Equal to AB

Answer : C. Greater than half of AB

46. If you were to construct an isosceles triangle equal to the area of square which is 25
m2 , then, what will be the height of the constructed triangle if its base was the same as the
side of the square?
A. 5 m        B. 25 m      C. 10 m     D. 12.5 m

Answer : C. 10 m

47. A quadrilateral with one pair of parallel sides is:
A. Square     B. Rhombus     C. Parallelogram   D. Trapezium

Answer : D. Trapezium

48. The line from the center of the pentagon to a side, intersecting the side at a 90o right
angle is _________.

A. Radius        B. Apothem      C. Half diagonal       D. Radial

Answer : B. Apothem

49. The conic section that has two branches is _________.
A. Hyperbola     B. Parabola     C. Circle     D. Ellipse

Answer : A. Hyperbola

50. Find the midpoint of the segment with these two endpoints (-5,7) and (7,3).
A. (6,5)            B. (-2,10)          C. (2,3.5)        D. (1,5)

Answer : D. (1,5)

HSSC Previous Year Paper Mathematics Question Answer (51 to 70)

51. When drawing Section lines, only the parts actually cut by the section plane are cross
hatched with a thin continuous line drawn at _______ to the major outline of the object.
A. 45 Degree        B. 90 Degree       C. 135 Degree  D. 60 Degree

Answer : A. 45 Degree 

52. Find the value of X in the following equation:
-5(X + 3) = 10X
A. -1        B. -2        C. -3       D. -4

Answer : A.-1

53. If P(A) = 0.1, P(B) = 0.2, P(B|A) = 0.3 and P(A ∩ B) = 0.11, find P(A|B).
A. 0.62     B. 0.55     C. 0.43     D. 0.35

Answer : B. 0.55


56. The price of a single movie ticket is Rs.250. Anil buys 10 movie tickets at 5% discount.
Calculate the total amount paid by Anil for the tickets.
A. 2375       B. 2000      C. 1985      D. 2455

Answer : A. 2375

57. Aruna earns a profit of Rs.2300 by selling her gold bangle for Rs.35600. What is the
cost price of the bangle?
A. 32000        B. 30000        C. 31200       D. 33300

Answer : D. 33300

58. There are two events namely A and B in an experiment. If P(A) = 0.9, P(B) = 0.5 and
P(A ∩ B) = 0.2, find P(A|B).

A. 1/5       B. 2/5      C. 3/5        D. 4/5

Answer : B. 2/5

59. What percent of 1000 litres is 15 litres?
A. 1%       B. 2%       C. 1.5%        D. 2.5%

Answer : C. 1.5%

60. John bought a watch for Rs.1560. He sold it at a loss of 1.5%. What was the selling
price of his watch?
A. Rs. 1489.50       B. Rs. 1319.40       C. Rs. 1223.45       D. Rs. 1536.60

Answer : D. Rs. 1536.60

61. Find the value of X in the following equation:
5X - 7 = 8
A. 1     B. 3          C. 2        D. 4

Answer : B. 3 

62. Consider two events, X and Y, in an experiment. If P(X) = 0.7, P(Y) = 0.3 and P(X Y)
= 0.3 find P(Y|X)
A. 2/7           B. 1/7           C. 4/7          D. 3/7

Answer : D. 3/7

63. Express the following in percentage:
240 as percent of 800
A. 30%        B. 20%        C. 25%        D. 15%

Answer : A. 30%

64. Jaidev buys a laptop for Rs.45000. He earns a profit of 9% when he sells it. What is
the selling price of the laptop?
A. Rs.49050           B. Rs.57543        C. Rs.64565         D. Rs.47890

Answer : A. Rs.49050

65. Find the value of X in the following equation:
3(X-3) = 5(2X +1)
A. 1         B. -1           C. -2         D. 2

Answer :  C. -2 

66. The total of 12% of 60000 and 14% of 42000 is ______% of 86000.
A. 12.35%       B. 13.45%      C. 14.65%      D. 15.20%

Answer : D. 15.20%

67. Riya bought 250 erasers at Rs.17 each. She sold each eraser for Rs.20. Find the profit
earned by her.
A. 625           B. 750        C. 875        D. 900

Answer : B. 750 

68. 40% of 5000 + 10% of 1500 = _______
A. 2150         B. 2230       C. 2750       D. 2860

Answer : A. 2150

69. 0.0089 = _______%
A. 0.089 B. 1.89
C. 1.089 D. 0.89

Answer : D. 0.89

70. If the cost price of a mobile phone is 10% of its selling price, what is its profit
percentage?
A. 600%         B. 700%       C. 800%        D. 900%

Answer : D. 900% 

HSSC Previous Year Paper Related Mathematics Question Answer


नोट : अगर आपको ये जानकारी भविष्य में आने वाले HSSC Exams Paper के संदर्ब में उपयोगी लगी है तो इसे ज्यादा से ज्यादा Share करे !


ये भी जानें : 


HSSC परीक्षाओं में पूछे गए हिंदी व्याकरण से जुड़े अति महत्वपूर्ण प्रश्न

HPSC NAIB TEHSILDAR 26 MAY 2019 FULL PAPER ANALYSIS WITH ANSWER KEY

HSSC PREVIOUS OLD QUESTION PAPER WITH ANSWER

HSSC Exam Preparation Tips ! HSSC परीक्षा में सफल होने के लिए ये काम जरूर करे




No comments:

Post a Comment