Breaking

HSSC परीक्षाओं में पूछे गए English Grammar से जुड़े अति महत्वपूर्ण प्रश्न


HSSC परीक्षाओं में पूछे गए English Grammar से जुड़े अति महत्वपूर्ण प्रश्न / HSSC Previous Paper Related English Grammar Question Answer

HSSC Previous Paper Related English Grammar Question Answer
HSSC Previous Paper Related
English Grammar Question Answer

HSSC (Haryana Staff Selection Commission) द्वारा संन 2016 से लिए गई अभी तक के सभी Exams (HSSC Previous Year Exams Paper) में पूछे गए English Grammar से जुड़े 150+ अति महत्वपूर्ण प्रश्न, उत्तर के साथ GyaniMaster टीम द्वारा बताएं जा रहे है, जो आपके भविष्य में आने वाले HSSC Exams में बेहद लाभकारी सिद्ध होंगे


HSSC परीक्षाओं में पूछे गए English Grammar से जुड़े अति महत्वपूर्ण प्रश्न / HSSC Previous Paper Related English Grammar Question Answer


1.    ____________ is the synonym of "contemplate".
       
         A. Circle       B. Pattern      C. Think about     D. Model

Ans : C. Think about

2.  The antonym of "reveal" is __________.

        A. Hide       B. Tell       C. Disclose       D. Show

Ans :  A. Hide 

3.    Identify the meaning of the idiom - "To beat around the bush."\

           A. Not speaking directly about the issue
           B. Searching for a lost object
           C. Speaking correctly
           D. Not taking a decision

Ans :  A. Not speaking directly about the issue

4. The sentence given below contains one or more mistakes. Identify the correct sentence.
       "Learning the French is not easy."

            A. Learning French is not easy.
            B. Learning of the French is not easy.
            C. French learning is not easy.
            D. It is not easy learning the French.

Ans : A. Learning French is not easy.

5.  Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
         Tommy _____ (leave) the place only when Rohit came back.

        A. will leave     B. left      C. leaves        D. leave

Ans : Left 

6.  ____________ is the synonym of "Assignment".

      A. Task      B. Leave      C. Quit      D. Resign

Ans : A. Task

7.  The antonym of "conflict" is __________.
         
          A. War       B. Competition      C. Peace     D. Collision

Ans :  C. Peace

8.   Identify the meaning of the idiom - "Cry over spilt milk."

             A. Worrying about losses that may occur
             B. Crying that somebody has hurt with harsh words
             C. Pleading and asking excuse for a wrong action
             D. Complaining about a loss from the past

Ans :  D. Complaining about a loss from the past

9.   The sentence given below contains one or more mistakes. Identify the correct sentence.
            "I brought a costly watch for sister."

               A. I brought a costly watch for my watch.
               B. I bought a costly watch for my sister.
               C. I had brought a costly watch for my sister.
               D. I had got a costly watch for sister.

Ans : B. I bought a costly watch for my sister.

10. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
              The police ________ (know) who the culprit was.

                 A. know          B. knows        C. has known     D. knew

Ans : D. knew

11.    ____________ is the synonym of "apart".

       A. Together        B. Separate      C. Part of     D. Move

Ans : B. Separate

12.  The antonym of "counterfeit" is __________.

        A. Tradeable       B. Instead of       C. Genuine      D. Fraudulent

Ans : C. Genuine 
13.     Identify the meaning of the idiom - "To cut corners."

               A. Reduce the price on bargain
               B. Take a short route
               C. Put down a person
               D. Take steps to save money

Ans :  D. Take steps to save money

14.  The sentence given below contains one or more mistakes. Identify the correct sentence.
              "Sahil prefers to spend weekend in home."

                 A. Sahil preferably spends weekend in home.
                 B. Sahil prefers to spend weekend at home.
                 C. Sahil prefers to spend the weekend at home.
                 D. Sahil prefers spending weekend in home.

Ans : C. Sahil prefers to spend the weekend at home. 

15. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
        Next week, the tutor _____ (begin) new lessons.

         A. Shall began       B. began        C. will begin         D. begun

Ans : C. will begin

16.  ________ is the synonym of "grim".

      A. Dirt         B. Bleak     C. Bright      D. Cheerful

Ans : B. Bleak

17.  The antonym of "murky" is ________.

        A. slushy     B. muddy      C. dark       D. clear

Ans : D. clear

18. Identify the meaning of the idiom -
           "To bid adieu."

             A. To welcome a friend
             B. To say good-bye to someone or something
             C. To work together on something
             D. To offer something to a friend

Ans :   B. To say good-bye to someone or something

19. The sentence given below contains one or more mistakes. Identify the correct sentence.
                    "The first Harry Potter book came 20 years since."

                     A. The first Harry Potter book was released 20 years ago.
                     B. Harry Potter's first book was released 20 years back.
                     C. The Harry Potter first book came out 20 years back.
                     D. The first Harry Potter book released since 20 years ago.

Ans :  A. The first Harry Potter book was released 20 years ago.

20. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
           The teacher was not _____ (hope) of Sushil's success.

           A. hoping           B. unhope         C. hopeful         D. believing

Ans :  C. hopeful

21.  ___________ is the synonym of "innovative".

          A. Popular       B. Same       C. Novel       D. Model

Ans : C. Novel

22. The antonym of "boring" is _________.

       A. Interesting      B. Brave      C. Intelligent      D. Kind

Ans :  A. Interesting

23. Identify the meaning of the idiom -
           "Once in a blue moon."

            A. An event that happens rarely
            B. An event that happens on the moon
            C. An event that happens regularly
            D. An event that happens on a no-moon day

Ans :  A. An event that happens rarely 

24. The sentence given below contains one or more mistakes. Identify the correct sentence.
                 "Will you please lend yours pen?"

                 A. Will you please lend me your pen?
                 B. Will you please lend me pen?
                 C. Will you lend me please your pen?
                 D. Will you please lend pen to me?

Ans : A. Will you please lend me your pen?

25. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
                    The bus _______ (meet) with an accident yesterday.

           A. meets        B. met        C. meeting         D. is meeting

Ans :  B. met

26. ___________ is the synonym of "infinite".

          A. Famous       B. Limited      C. Countless     D. Scarce

Ans : C. Countless

27.  The antonym of "arrival" is _________.

          A. Departure       B. Location     C. Place     D. Time



Ans : A. Departure 

28.        Identify the meaning of the idiom.
                "To pass with flying colours."

                 A. To pass with a high score
                 B. To fail miserably
                 C. To barely manage to pass
                 D. To pass by cheating

Ans :   A. To pass with a high score

29. The sentence given below contains one or more mistakes. Identify the correct sentence.
                        "I need good sleep."

                      A. I need a good sleep.
                      B. I needed the good sleep.
                      C. I need the good sleep.
                      D. I needs good sleep.

Ans : A. I need a good sleep.

30. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
                   Can we _______ (talk) now?

          A. talking         B. talks      C. talked        D. talk


Ans : D. talk



ये पढ़ें :    HSSC परीक्षाओं में पूछे गए MATHEMATICS से जुड़े अति महत्वपूर्ण प्रश्न


31.  _________ is the synonym of "ambitious".

          A. Kind               B. Problematic
   C. Determined          D. Hard-working

Ans :  C. Determined

32. The antonym of "artifical" is ___________.

          A. Natural            B. Tailored
          C. Ordinary         D. Possible

Ans : A. Natural

33. Identify the meaning of the idiom. "To get rid of."

           A. To quarrel with someone
           B. To reject someone
           C. To speak ill about someone
           D. To dispose of

Ans : D. To dispose of

34. The sentence given below contains one or more mistakes. Identify the correct sentence.
                   "The television are on."

                  A. Television is on.
                  B. Television are on.
                  C. The television is on.
                  D. The television has on.

Ans : C. The television is on. 

35. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
              Tomorrow, I ___ (leave) office early to attend a meeting.

         A. leave        B. will leave     C. left     D. leaving

Ans : B. will leave

36.  ________ is the synonym of "denial".

       A. Rejection           B. Acceptance
       C. Thoughtful         D. Pretend

Ans : A. Rejection

37.  The antonym of "compulsory" is __________.

        A. Permissible           B. Absolutely
        C. Happily                  D. Voluntary

Ans : D. Voluntary


38. Identify the meaning of the idiom. "Out of question."

           A. Impossible            B. Interesting
           C. Probable              D. Huge relief

Ans :  A. Impossible

39. The sentence given below contains one or more mistakes. Identify the correct sentence.
                    "She drive to work."

                   A. She drives to work.
                   B. She driving to work.
                   C. She drives work.
                   D. She is drives to work.

Ans :   A. She drives to work.

40.  Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
                  The train _______ (arrive) any moment.

                A. Will arrived        B. Will arrive
                C. Arriving             D. Arrives

Ans :  B. Will arrive

HSSC Previous Paper Related English Grammar Question Answer


41. _________ is the synonym of "consistent".

           A. Honest                    B. Polite
          C. Steadfast               D. Faithful

Ans :  C. Steadfast

42.  The antonym of "unique" is ___________.

           A. Common         B. Perfect
           C. Delicate           D. Shy

Ans :  A. Common 

43. Identify the meaning of the idiom. "Take it easy."

              A. To relax           B. To lose focus
              C. To tell lies       D. To backbite

Ans :   A. To relax 

44. The sentence given below contains one or more mistakes. Identify the correct sentence.
                         "The man dies for dengue."

                        A. The man died due to dengue.
                        B. The man dying due to dengue.
                        C. The man dead for dengue.
                        D. The man dies due for dengue.

Ans :  A. The man died due to dengue.

45. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
                       It _____(rain) heavily last night.

            A. Will rain            B. Rained
           C. Raining             D. Rains

Ans :  B. Rained

46.  __________ is the synonym of "COMMOTION".

          A. Quite              B. Calm
          C. Peace            D. Uproar

Ans : D. Uproar

47. __________ is the antonym of "PROBLEM".

         A. Disease         B. Solution
         C. Painful           D. Risky

Ans :  B. Solution

48. Identify the meaning of the idiom,
               "Above all."

       A. Presently          B. Speedy
       C. Mainly               D. Properly

Ans :  C. Mainly

49.  The sentence given below may contain one or more mistakes.
           Identify the correct sentence.
      "On way to home, I meet Meera and her daughter."

       A. On my way to home, I met Meera and her daughter.
       B. On my way home, I met Meera and her daughter.
       C. On way to my home, I met Meera with her daughter.
       D. On my way to home, I met Meera and the daughter.

Ans :  B. On my way home, I met Meera and her daughter.

50. Complete the sentence by choosing the correct word.
      The documentary on the war was misleading but the book was ________.

       A. accurate              B. interesting
       C. very short            D. false

Ans : interesting


ये पढ़ें :    HSSC परीक्षाओं में पूछे गए हिंदी व्याकरण से जुड़े 100+ अति महत्वपूर्ण प्रश्न


51.   __________ is the synonym of "ASYMMETRICAL".

          A. Not regular, uneven
          B. Not having clear views
          C. Not being co-operative
          D. Unbelievable

Ans :  A. Not regular, uneven 

52. __________ is the antonym of "ABUNDANT".

           A. Profuse           B. Plentiful
           C. Ample             D. Scarce

Ans : D. Scarce


53.   Identify the meaning of the idiom.
           "Back to the drawing board."

                A. Be realistic
                B. Calculate all risks
                C. Start all over once again
                D. Make proper planning

Ans : C. Start all over once again

54.  The sentence given below may contain one or more mistakes. Identify the correct
           sentence.
          "The man were taken to hospital for treatment."

          A. The man were taken to the hospital form treatment.
          B. The man was taking to hospital for treatment.
          C. The man was taken to the hospital for treatment.
          D. The man was taking to the hospital for treatment.

Ans : C. The man was taken to the hospital for treatment.

55. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
                  The boy _______ (break) the glass window yesterday.

               A. breaks                B. is breaking
               C. has broke          D. broke

Ans : D. broke

56.  __________ is the synonym of "DIVERSE".

      A. Different       B. Similar
      C. Related        D. Alike

Ans : A. Different 

57. __________ is the antonym of "HEALTH".

          A. Weight             B. Disease
          C. Happiness       D. Diet

Ans : B. Disease

58. Identify the meaning of the idiom.
           "Go with the flow."

         A. Give up on something
         B. Change the topic
         C. To waste time
         D. Be more relaxed and let things happen

Ans : D. Be more relaxed and let things happen


59. The sentence given below may contain one or more mistakes. Identify the correct
sentence.
         "Mukesh studied all night for giving his exams."

            A. Mukesh study all night for his exams.
            B. Mukesh studied all night giving exams.
            C. Mukesh studied all night for his exams.
            D. All night Mukesh studied for exams.

Ans : C. Mukesh studied all night for his exams.

60. Complete the sentence by choosing the correct word.
       The girl ___________ the little boy from drowning.

           A. saved            B. killed
           C. threw            D. helped

Ans :  A. saved 

61.  ________ is the synonym of "DISTINCT".

          A. Unclear             B. Distance
          C. Similar              D. Clear

Ans : D. Clear

62. ______ is the antonym of "AGGREGATED".

           A. Combined          B. Cultivated
           C. Separated          D. Gathered

Ans : C. Separated

63. Identify the meaning of the idiom.
             "Down to Earth."

           A. Being a farmer
           B. Being realistic and practical
           C. Always connected with one's roots
           D. Making complex things look simple

Ans : B. Being realistic and practical

64. The sentence given below may contain one or more mistakes. Identify the correct
sentence.
                   "The television are on."

                  A. Television is now switched on.
                  B. Television are now on.
                  C. The television is on.
                  D. The television has on.

Ans : C. The television is on.

65. Complete the sentence by choosing the correct form of the word given in brackets.
              The train ______(reach) the destination on time the other day.

             A. reached           B. is reaching
             C. will reach        D. could be reaching

Ans : A. reached

66. ________ is the synonym of "EXUBERANCE".

           A. Overflowing        B. Brilliant
           C. Enthusiasm       D. Laziness

Ans :  C. Enthusiasm

67. _______ is the antonym of "CAPABLE".

        A. Inept          B. Skilled
        C. Hopeful     D. Graceful

Ans : A. Inept 

68. Identify the meaning of the idiom
      "Do not judge a book by its cover."

       A. Don't assess anything or anybody by what you see.
       B. Do not interact closely with strangers.
       C. Friends are most important.
       D. Make a proper plan.

Ans :  A. Don't assess anything or anybody by what you see.

69. The sentence given below may contain one or more mistakes. Identify the correct
           sentence.
    "Mother told Sheela must go to the village and met her grandparents."

     A. Mother told Sheela go and meet her
            grandparents in village.
     B. Mother said Sheela go to the village and meet
           your grandparents.
     C. Mother told Sheela go to the village to meet
           her grandparents.
     D. Mother told Sheela that she must go to the
           village and meet her grandparents.

Ans : D. Mother told Sheela that she must go to the
           village and meet her grandparents.

70. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
              The match _______ (postpone) due to heavy rains.

               A. is postponing             B. postponed
               C. was postponed         D. being postpone

Ans : C. was postponed


ये पढ़ें :    HSSC PREVIOUS OLD QUESTION PAPER WITH ANSWER


71. __________ is the synonym of "DETECTED".

             A. Noticed             B. Ignored
             C. Upset               D. Enjoyed

Ans : A. Noticed 

72. ________ is the antonym of "CREATE".

          A. Built         B. Destroy
          C. Born        D. Make

Ans :  B. Destroy

73. Identify the meaning of the idiom,
            "An acid test."

     A. Significantly         B. Difficult test
    C. Failed attempt      D. A critical test

Ans : D. A critical test


74. The sentence given below may contain one or more mistakes. Identify the correct
    sentence.
"The auditor wanted the computer to be update of GST provisions."

     A. The auditor wants the computer to be updated
          of GST provisions.
     B. The auditor wanted the computer being
          updated of GST provisions.
     C. The auditor wanted the computer to be
          updated with GST provisions.
     D. The auditor wants the computer to be update
          of GST provisions.

Ans : C. The auditor wanted the computer to be
          updated with GST provisions.

75. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
         The strike ended immediately after the proposal was _______ (accept).

             A. accepted              B. accept
             C. being accepted    D. not accepted

Ans :   A. accepted

HSSC Previous Paper Related English Grammar Question Answer

76. _______ is the synonym of "EFFERVESCENCE".

        A. High fever            B. Bubbling
        C. Laziness             D. Tiredness

Ans :  B. Bubbling

77. _______ is the antonym of "ARTIFICIAL".

        A. Imitation         B. false
        C. Artistic           D. Real

Ans : D. Real

78. Identify the meaning of the idiom.
        "Best of both worlds."

       A. Enjoy advantages of two different situations
       B. The best situation when comparing two situations
       C. To be in two different situations
       D. The best option when given two option

Ans : A. Enjoy advantages of two different situations

79. The sentence given below may contain one or more mistakes. Identify the correct
sentence.
              "We can ready too help family."

    A. We are readying to help the family.
    B. We are ready to help the family.
    C. We can ready to help a family.
    D. We could ready to help a family.

Ans :   B. We are ready to help the family.

80. Complete the sentence by choosing the correct word.
The thief ________(steal) the cash was caught on camera.

        A. Stealing            B. Was stealing
        C. Had stealing    D. Stole

Ans :  A. Stealing

81.  ________ is the synonym of "ADMIRE".

       A. Hate          B. Respect
       C. Dislike      D. Pretend

Ans : B. Respect

82. ________ is the antonym of "REAL".

       A. Valid          B. False
       C. Frank        D. Sincere

Ans : B. False

83. Identify the meaning of the idiom,
          "In the long run."

     A. Long time                B. Many years
     C. Since a long time    D. Eventually

Ans : D. Eventually


84. The sentence given below may contain one or more mistakes. Identify the correct
sentence.
          "Kiran ran after thief who stealed purse."

     A. Kiran runs after thief who stole her purse.
     B. Kiran is running after thief who is stealing her
          purse.
     C. Kiran ran after the thief who stole her purse.
     D. Kiran rans after the thief who stole a purse.

Ans :    C. Kiran ran after the thief who stole her purse.


85. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
            She ______ (come) by noon tomorrow.

        A. came          B. will come
        C. coming       D. has come

Ans : B. will come

 Directions : (Qs. 86-88) : You are required to
 rearrange the parts labeled P, Q, R and S to produce 
 the correct sentence. Choose the correct sequence.

86. I have

P : any fragrance
Q : and more penetrating
R : never come across
S : that is more beautiful

(A) PQRS     (B) SRQP
(C) RQPS    (D) RPSQ

Ans : (D) RPSQ

87.   P : come to have a look at the girl
        Q : the party that had
        R : his eldest sister and a lawyer friend of theirs
        S : consisted of the boy’s parents

            (A) QSPR     (B) QPSR
            (C) QRSP     (D) QRPS

Ans : (B) QPSR

88.  P : the postman
       Q : brings letters
       R : relatives and friends
       S : from far off

       (A) PQRS     (B) PQSR
       (C) RSPQ    (D) PRQS

Ans : (B) PQSR

. Directions (Qs. 89-91) : Choose the word which
      is most similar in meaning to the given word :


89. Pardon

   (A) Produce     (B) Excuse
   (C) Sell            (D) Develop

Ans : (B) Excuse

90. Mandatory

    (A) Real            (B) Bravery
    (C) Required    (D) Discovery

Ans : (C) Required

91. Plural of “ox” is

      (A) oxes      (B) ox
      (C) oxen      (D) oxus

Ans :  (C) oxen

Directions (Qs. 92-94) : Find out which part (A),
(B) or (C) of the sentence has an error. If there is
   no error, your answer is (D).

92. The house with all its (A)/furniture and exotic plants (B)/were sold for Rs. 60
Lakhs. (C)/No error (D).

Ans : were sold for Rs. 60 Lakhs. (C)

93. Many a student (A)/are frustrated(B)/ because of unemployment. (C)/
No error (D).

Ans : are frustrated(B)

94. They walked (A)/besides each other (B)/ in silence. (C)/No error (D).

Ans : besides each other (B)

95. Choose the alternative which best expresses the meaning of “RAGE”.

        (A) rank
        (B) rule
        (C) care
        (D) anger

Ans : (D) anger

Directions (Qs. 96-99) : Read the passage given below and based on this, answer these
questions that follow :
It is no doubt true that we cannot go through life without sorrow. There can be no sunshine
without shade. We must not complain that roses have thorns, but rather be grateful that
thorns bear flowers. Our existence here is so complex that we must expect much sorrow and
suffering. Many people distress and torment themselves about mystery of existence. But
although a good man may at times be angry with the world, it is certain that no man was
ever discontented who did his duty in it. The world is like a looking glass. If you smile, it
smiles, if you frown, it frowns back. Always try then to look at the bright side of things. Life has
been a comedy to those who think and a tragedy to those who feel. It is indeed a tragedy
at times and comedy very often, but as a rule, it is what we choose to make it.

96. We should expect much sorrow and suffering in life, because

(A) Every rose has a thorn
(B) We think too much
(C) Our life is so complex
(D) Our own actions are responsible for
them

Ans : (C) Our life is so complex

97. What do people distress and torment about ?

(A) Life consists of both joys and sorrows
(B) The world is like a mirror
(C) Life is a tragedy at times
(D) Secrets of life unknown to man

Ans : (D) Secrets of life unknown to man

98. What sort of man is never dissatisfied ?

(A) Who does his duty in the world
(B) Who never gets angry with the world
(C) Who only looks at the bright side of things
(D) Who has no complaint about roses having thorns

Ans : (A) Who does his duty in the world

99. According to the writer, life is indeed

(A) A comedy
(B) A tragedy
(C) A mystery
(D) What we make of it

Ans : (D) What we make of it


HSSC Previous Paper Related English Grammar Question Answer


100. “The world is like a looking glass.” The figure of speech found in this
            above sentence is

         (A) Metaphor           (B) Simile
         (C) Hyperbole         (D) None of these

Ans : (B) Simile

101. Choose the opposite of the word ‘denial’.

        (A) Acceptance           (B) Disliking
        (C) Refusal                 (D) Available

Ans : (A) Acceptance

Directions (Qs. 102 - 103) : In each of the sentences given in these questions, some
sentences have errors and some have none. Find out which part (A) or (B) or (C) of the
sentence has an error. If there is no error your answer is (D).

102. I shall go to Australia (A) /for higher studies (B)/
if you like it or not (C) /Noerror (D).

Ans : if you like it or not (C)

103. They refused (A) /staying in that hotel (B)/as it was too crowded (C)/
         No error (D).

Ans : staying in that hotel (B)

Directions (Qs. 104 - 105) : Fill in the blanks with the most appropriate alternative :


104. Since Robert is _______ photographer, he did not charge us any money for
        taking our photograph.

         (A) A professional
         (B) An unknown
         (C) An amateur
         (D) A qualified

Ans :  (C) An amateur

105. You are ready to go, ________ ?

          (A) Isn't it         (B) Aren't you
          (C) Are you      (D) Is it

Ans :  (B) Aren't you


Direction (106 - 108) : Identify the error if any in (A), (B), (C) 
part of the sentence if there is no error your answer is (D).

106. He ought not have(A) / done such a (B) / filthy thing (C) /
         No error (D)

Ans : He ought not have(A)

107. He could succeed(A) / in catching the ball(B)/before it reaches
        the boundary line(C) / No error (D)

Ans : before it reaches the boundary line(C)

108 . Never once (A)/I have seen(B)/such a beautiful sight (C)/No error (D)

Ans : Never once (A)

Direction (109 and 110) : In each sentence there are two blank spaces. 
Find out which of words given below each sentence can be used to 
fill in the blanks to match the sentence meaningfully complete.

109. It is __________ for every tax payer to__________ the tax
       returns to the Income   Tax Department.

           (A) Binding, pay
           (B) Worthwhile, evade
           (C) Obligatory, submit
           (D) Possible, remit

Ans : (C) Obligatory, submit

110. He is usually _____________ but today he appears
        rather ____________

         (A) calm, disturbed         (B) tense, restless
         (C) quiet, calm                (D) calm, quiet

Ans :  (A) calm, disturbed

Direction (111 - 113) : Choose the correct alternative to fill in the blanks.

 111. There is an exception ____________ every
           rule.

          (A) by     (B) in    (C) to    (D) on

Ans :  (C) to 

112. The accused __________ that he had met the deceased before

           (A) refused        (B) denied     (C) defined     (D) exclaimed

Ans : (B) denied

113. Increased population __________ one of the major reasons for poverty.
         
           (A) is      (B) are     (C) have been     (D) were

Ans :  (A) is  

114. The noun form of “EXAMINE” is

          (A) example        (B) except
         (C) examination   (D) result

Ans : (C) examination

115. Q41. ______ is the synonym of "urgent".

         A. Useful             B. Unavailable
         C. Critical            D. Huge

Ans :  C. Critical 


116. ________ is the antonym of "scarcity".

       A. Frightening             B. Plenty
       C. Pleasant                D. Troubled

Ans : B. Plenty

117. Identify the meaning of the idiom:
              "A drop in the ocean".

A. A small part of what is needed
B. A small person
C. Only a small task is left to be completed
D. To fall deep in a trouble

Ans : A. A small part of what is needed 

118. The sentence given below may contain one or more mistakes.
Identify the correct sentence.
"The cattle was grazing in Ramu's field when the jackal attacked."

   A. The cattles was grazing in Ramu's field when the jackal attacked.
   B. The cattle were grazing in Ramu's field when the jackal attacked.
   C. The cattles were grazing in Ramu's field when the jackal attacked
   D. The cattle was grazing in Ramu's field when jackal attacked.

Ans :    B. The cattle were grazing in Ramu's field when the jackal attacked.

119. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
              The thief _________ (catch) by the crowd.

             A. were caught            B. were catch
             C. were catching         D. was caught

Ans : D. was caught


120. ________ is the synonym of "peer".

      A. Pressure           B. Fruit
      C. Colleague         D. Look into

Ans :  C. Colleague


121. _________ is the antonym of "beneficiary".

       A. One who receives           B. Sponsorer
       C. Inheritor                           D. Successor

Ans : B. Sponsorer

122. Identify the meaning of the idiom:
              "Burn the midnight oil".

          A. Enjoy someone else's money
          B. Waste time
          C. Spend more than you earn
          D. Work late into the night

Ans :   D. Work late into the night


123. The sentence given below may contain one or more mistakes.
 Identify the correct sentence.
      "I went to shopping with friends."

       A. With friends I went to shopping.
       B. To shopping I went with friends.
       C. I went shopping with my friends.
       D. I went to shopping with mine friends.

Ans : C. I went shopping with my friends.

124. Complete the sentence by choosing the correct word.
        The team of doctors successfully _______ on the patient.

            A. operated               B. prescribed
            C. followed               D. practiced

Ans :  A. operated 

125. __________ is the synonym of "memorable".

       A. Monument            B. Memorial
       C. Unforgettable       D. Uninteresting

Ans : C. Unforgettable


HSSC Previous Paper Related English Grammar Question Answer


126. __________ is the antonym of "populous".

        A. Less populated            B. Very popular
        C. Overcrowded              D. Filled with

Ans :  A. Less populated

127. Identify the meaning of the idiom:
          "Blessing in disguise."

         A. Something that is not favorable
         B. Something borrowed from someone
         C. Something that is praiseworthy
         D. Something that seems bad at first, but is
              actually favorable

Ans :   D. Something that seems bad at first, but is
              actually favorable

128. The sentence given below may contain one or more mistakes.
          Identify the correct sentence.
"Sheela is going to library to see the friend."

     A. Sheela is going to the library to see friend.
     B. Sheela is going to library to see the friend.
     C. Sheela is going to the library to see a friend.
     D. Sheela is going to the library to see the friend.

Ans : C. Sheela is going to the library to see a friend. 

129. Q45. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
                   Reema ran away when she _______ (see) me.
     
                 A. see           B. sees    C. had seen      D. saw

Ans : D. saw

130. __________ is the synonym of "jealous".

         A. Calm            B. Envious
         C. Trusting       D. Satisfied

Ans :  B. Envious

131. __________ is the antonym of "display".

          A. Show             B. Demonstrate
          C. Exhibit           D. Conceal

Ans :  D. Conceal

132. Identify the meaning of the idiom.
          "Like there is no tomorrow."

          A. Rapidly, without stopping
          B. Feeling dejected
          C. Being too cheerful
          D. Being careful and cautious

Ans :  A. Rapidly, without stopping 

133. The sentence given below may contain one or more mistakes.
         Identify the correct sentence.

"People who does not like cold weather are glad when winter is over."

A. People who do not like cold weather are glad
when winter is complete.
B. People do not like cold weather, they are glad
when winter is gone.
C. People who do not like cold weather are glad
when winter is over.
D. People do not like cold weather and are glad
when winter is complete.

Ans : C. People who do not like cold weather are glad
when winter is over.

134. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
                      The cat _______ (run) away when the maid comes.

                  A. ran               B. was running
                  C. runs            D. runned

Ans : C. runs

135. Q41. __________ is the synonym of “STURDY”.

          A. Fragile           B. Tired
          C. Strong          D. Fearful

Ans : C. Strong

136. __________ is the antonym of “ABRUPT”.

         A. Gradual          B. Sudden
         C. Absent           D. Corrupt

Ans :   A. Gradual 

137.  Identify the meaning of the idiom.
           “To play the devil’s advocate.”

          A. Argue for the wrong person
          B. Fight with a wrong person
          C. Make enemies by arguing
          D. Present a counter-argument

Ans :    D. Present a counter-argument

138. The sentence given below may contain one or more mistakes.
          Identify the correct  sentence.
    “Today’s test was more easy than yesterday.”

        A. Today’s test was easier than yesterday’s test.
        B. Today’s test was more easier than yesterday’s.
        C. Today’s test was easy than yesterday’s test.
        D. Today’s test was most easy than yesterday’s test.

Ans :   A. Today’s test was easier than yesterday’s test.

139. Complete the sentence by choosing the correct word.
            Isaac Newton _________ gravity as a force.

              A. found                B. defined
           C. discovered          D. invented

Ans : B. defined

140.   __________ is the synonym of “INFAMOUS”.

        A. Notorious       B. Very famous
        C. Reputed        D. Admired

Ans :  A. Notorious 

141. __________ is the antonym of “FRUITFUL”.

        A. Unproductive       B. Tasteless
        C. Endless              D. Undesired

Ans : A. Unproductive

142. Identify the meaning of the idiom,
           “Drive a hard bargain.”

        A. Working on a useless deal
        B. Dealing with a difficult situation
        C. The talks are driving the person mad
        D. Work hard in negotiating a favourable deal

Ans :  D. Work hard in negotiating a favourable deal

143. The sentence given below may contain one or more mistakes.
               Identify the correct sentence.
“Mrs. Braganza asked had we taken our food.”

     A. Mrs. Braganza asked that had we taken food.
     B. Mrs. Braganza asked if we had taken our food.
     C. Mrs. Braganza asked if we had food.
     D. Mrs. Braganza asked if you had food.

Ans :  B. Mrs. Braganza asked if we had taken our food.

144. Complete the sentence by choosing the correct word from the options.
              Renuka is ________ about dancing.

           A. good           B. passionate
           C. liking           D. loving

Ans :  B. passionate

145.  __________ is the synonym of "DETERMINED".

       A. Kind       B. Brave
       C. Firm      D. Angry

Ans : C. Firm

146. __________ is the antonym of "BENEFIT".

         A. Gain        B. Loss
         C. Help        D. Favour

Ans :  B. Loss

147. Identify the meaning of the idiom.
            "By hook or by crook."

          A. Without permission
          B. Stolen
          C. Acceptance
          D. By fair or foul means

Ans : D. By fair or foul means

148. Sentence given below may contain one or more mistakes.
             Identify the correct sentence.
"The team complete their task just when the judge walked in."

A. The team was completed with their task when
the judge walked in.
B. The team completed their task just when the
judge walked in.
C. The team have completed their task when the
judge walks in.
D. The team has completed their task while the
judge walked in.

Ans : B. The team completed their task just when the
               judge walked in.

149. Complete the sentence by choosing the correct word from the options.
                  The army ___________ the attempt of the invaders.

           A. foiled               B. promoted
           C. continued       D. closed

Ans :   A. foiled


150.  __________ is the synonym of "FERVOUR".

            A. Truth                 B. Clarity of thought
            C. Forcefulness    D. Passion, enthusiasm

Ans : D. Passion, enthusiasm


HSSC Previous Paper Related English Grammar Question Answer, HSSC Previous Year Question Paper, HSSC Previous Year Question Paper PDF , HSSC Old Question Paper PDF Book , HSSC Old Question Paper with Answer Key


नोट : अगर आपको ये जानकारी भविष्य में आने वाले HSSC Exams Paper के संदर्ब में उपयोगी लगी है तो इसे ज्यादा से ज्यादा Share करे !

ये भी जानें : 



HSSC EXAM PREPARATION TIPS ! HSSC परीक्षा में सफल होने के लिए ये काम जरूर करे

HPSC NAIB TEHSILDAR 26 MAY 2019 FULL PAPER ANALYSIS WITH ANSWER KEY

UPSC CIVIL SERVICES PRELIMINARY EXAM 2019 FULL PAPER ANALYSIS WITH ANSWER KEY


2 comments:

  1. Dear sir/mam
    I am trying for various hssc exam. Pls if possible send me hssc (clerk patwari, PGT cs) related study materials on my email Id.
    It will be very helpful for me
    Thanks

    ReplyDelete