Breaking

UPSC Civil Services Preliminary Exam 2019 Full Paper Analysis with Answer Key


UPSC Civil Services Preliminary Exam 2019 Full Paper Analysis with Answer Key

UPSC Civil Services Preliminary Exam 2019 Answer Key / UPSC Prelims 2019 Answer Key
UPSC Prelims 2019 Answer Key


UPSC Civil Services Preliminary Exam 2019 Answer Key / UPSC Prelims 2019 Answer Key




1. Consider The Following Statements :

    1. Agricultural Soils release nitrongen oxides into environment.
    2. Cattle Release Ammonia into environment.
    3. Poultry Insustry release reactive nitrogen compunds into environment.

     Which of the statements given above is/are correct ?

Ans : 1,2 and 3


2. What is the common to the places known as aliyar, isapur, isapur and kangsabati ?

Ans : Water Reservoirs


3. In the context of proposals to the use of hydrogen-enreached CNG (H-CNG) as fuel for buses in the public transport consider the following statement :

    1. The main advantage of the use of H-CNG is the elimination of carbon monoxide Emissions.
    2. H -CNG as fuel reduce carbon dioxide and hydrocarbon emissions
    3. Hydrogen upto one-fifth by volume can be blended with CNG as fuel for buses
    4.  H-CNG makes the feul less expensive than CNG

Ans : 2 and 3 only 


4. Why are dewdrops not formed on a cloudy night :

     1. Clouds absorb the radiation released from the Earth surface
     2. Clouds reflects back the earth radiation
     3. The Earth surface would have low temperature on cloudy nights
     4. Clouds Deflects the blowing wind to ground level

Ans : Clouds reflects back the earth radiation


5. Consider the following statement :

     1.  The 44th Amendment to the constitution of India introduced an article placing the election of the Prime Minister beyond Judicial review
    2. The Supreme Court of India struck down the 99th Amendment to the constitution of India as being Violative of the independence of Judiciary

Which of the statement given above is/are Correct ?

Ans : 2 only


6. Consider the following statement :

  1. The motion to impeach a judge of the Supreme Court of India cannot be rejected by the speaker of the Lok Sabha as per the judge(Inquiry) act 1968.
  2. The constitution of India define and give detail of what constitutes incapacity and proved missbehaviour of the judge of the Supreme Court of India
  3. The details of the process of impeachment of the judges of the Supreme Court of India are given in the judges (Inquiry) act 1968.
  4. In the motion for the impeachment of judge is taken up for voting the Law requires the motion to be backed by each house of the Parliament and supported by a majority of total membership of that house and by not less than two-third of total member of that house present and voting.

Which of the statement given above is/are Correct ?

Ans : 3 only



7. The Ninth schedule was introduced in the constitution of India during the Prime Ministership of ?

Ans : Jawaharlal Nehru



8. Consider the following statement :

   1. Coal Sector was nationalized by the government of India under Indira Gandhi
   2. Now Coal Blocks are allocated on lottery basis
   3. Till recently, India imported coal to meet the shortages of domestic supply, but now India is self sufficient in Coal production

which of the statement given above is/are correct ?

Ans : 1 only


9. Consider the following statements :

    1.  The Parliament (prevention of disqualification) Act 1959 exempts several posts from disqualification on the grounds of 'office of profit'
    2.  the above-mentioned Act was amendment five times
    3.  the term 'office of profit' is well defined in the constitution of India

which of the statement given above is/are correct ?

Ans : 1 and 2 only


10. Under which schedule of the Constitution of India can be transfer of tribal land to private parties for mining be declared null and void ?

Ans :  Fifth Schedule 


11. Recently, there was a growing awareness in our country about the importance of Himalayan nettle (Girardinia diversifolia) because it is found to be a sustainable source of

Ans : Textile Fibre


12. For the measurement / estimation of which of the following are satellite image/remote sensing data used ?
      1. Chlorophyll content in the vegetation of a specific location
      2.  Greenhouse gas emissions from rice Paddies of a specific location
      3. Land surface temperature of a specific location

Select the correct answer using the code given below :

Ans :  1, 2 and 3 



13. Consider the following state:
       1. Chhattisgarh
       2. Madhya Pradesh
       3. Maharashtra
       4. Odisa
with reference to the states mentioned above, in term of percentage of forest cover to the total area of state, which one of the following is the correct ascending order ?

Ans :  3-2-4-1



14. Which of the following statement are correct about the deposit of Methane hydrate ?

   1. Global warming might Trigger the release of Methane Gas from this deposits.
   2. Large deposit of "Methane hydrate" are found in Arctic Tundra and under the seafloor
   3. Methane in atmosphere oxidizes to carbon dioxide after a Decade or two

select the correct answer using the code given below :

Ans :  1,2 and 3


15. Consider the following :
      1. Carbon monoxide
      2. Methane
      3. Ozone
      4. Sulphur Dioxide
Which of the above are released into atmosphere due to the burning of crop/biomass residue?

Ans : 1,2,3 and 4 


16. Consider the following pair :
        Sea                   Bordering Country
     Adriatic Sea              Albania
     Black Sea                Croatia
    Caspian Sea          Kazakhstan
   mediterranean sea     Morocco
      Red Sea                 Syria

 Which of the pairs given above are correctly matched ?

Ans :  1,2,3,4, and 5


17. Among the following, which one is the largest exporter of rice in the world in the last 5 year ?

Ans : India


18. Consider the following pair :
        Glacier                   River

     Bandarpunch          Yamuna
     Bara Shigri              Chenab
       Milam                  Mandakini
     Siachen                  Nubra
      Zemu                     Manas

Ans : 1,2 and 4


19. In India, the use of carbofuran, Methyl parathion, phorate and triazophos is viewed with apprehension. these chemical are used as

Ans : pesticides in agriculture

20. Consider the following statement :

1. Under ramsar convention, it is the Mandatory on the part of the Government of India to protect and conserve all the Wetlands in the territory of India.
2. The Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 were framed by the government of India based on the Recommendation of Ramsar Convention.
3. The wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 also encompass the drainage area or catchment regions of the wetlands as determined by the authority.

Which of the statements given above is/are correct ?

Ans : 3 only


21. Building "Kalyaana Mandapas" was a notable feature in the temple construction in the kingdom of

Ans : Vijayanagara


22. Consider the following statement :

     1. In the revenue administration of Delhi Sultanate, the in-charge of revenue collection was known as 'Amil'
     2. The lqta system of Sultans of Delhi was an Ancient indigenous Institution.
     3. The office of 'Mir Bakshi' came into existence during the reign of Khilji Sultans of Delhi.

 Which of the statements given above is/are correct ?

Ans : 1 only


23. Consider the following statement :

       1. Saint Nimbarka was a contemporary of Akbar
       2.  Sant Kabir was greatly influenced by Sheikh Ahmad sirhindi.

Which of the statements given above is/are correct ?

Ans :  2 only


24. With reference to the British Colonial rule in India, consider the following statement :
 
      1. Mahatma Gandhi was instrumental in the abolition of the system of 'Indentured Labour'
      2. In Lord Chelmsford's 'War Conference' Mahatma Gandhi did not support the resolution on recruiting Indians for World War.
      3. Consequent Upon The breaking of salt law by Indian people, the Indian National Congress was declared illegal by the colonial rulers

Which of the statements given above is/are correct ?

Ans : 1 and 3 only


25. With reference to Indian National Movement, Consider the following pairs :

            Person                                      Position held :

     1. Sir Tej Bahadur Sapru      :       President, All India Liberal Federation                
     2. K.C  Neogy                        :       Member, The Constituent Assembly
     3. P.C Joshi                           :      General Secretary Communist party
                                                                         of India

Which of the pairs given above is/are correctly mateched ?

Ans : 1,2 and 3



UPSC Civil Services Preliminary Exam 2019 Answer Key / UPSC Prelims 2019 Answer Key



26. With reference to Mian Tansen, which one of the following statement is not correct ?

Ans : Tansen composed Dhrupads on Hindu gods and goddesses


27. Which among the following Mughal emperors shifted emphasis from illustrated Manuscripts to album and individual portrait ?

Ans : Jahangir




28. Which one of the following National park lies completely in the temperate Alpine zone ?

Ans : Valley of Flowers National Park


29. Atal innovation mission is set up under the ?

Ans : Niti Aayog


30. On 21st June, The Sun

Ans : Does not set below the horizon at Antarctic Circle


31. With reference to Mughal India, what is/are the difference/differences between Jagirdar and Zamindar ?
 
       1. Jagirdars were holders of land assignments in lieu of Judicial and Police Duties, whereas Zamindars were holder s of revenue rights without obligation to perform any duty other than revenue collection.
       2. Land assignment to Jagirdars were hereditary and revenue rights of Zamindars were not hereditary.

Ans : Only 1 


32. With reference to land reforms in independent India, which one of the following statement is correct ?

Ans : The Major aim of land reforms was providing agricultural land to all the landless.


33. The Global competitiveness report is published by the

Ans : World Economic Forum


34. Consider the following statement about 'The Charter Act of 1813' :

   1. It ended the trade Monopoly of The East India company in India expect for trade in tea and trade with China.
   2. It asserted The Sovereignty of the British crown for the Indian territories held by the company
   3. The revenues of India were now controlled by the British Parliament.

 which of the statements given above are correct ?

Ans : 1 and 2 only 


35. With reference of Swadeshi movement, consider the following statement :
     
       1. It Contributed to the revival of the indigenous artisan crafts and industries.
       2.  the National Council of Education was established as a part of Swadeshi movement.

Which of the Statements given above is/are Correct ?

Ans : Both 1 and 2 


36. Consider the following pairs :
   
        Movements/                     Leader
      Organizations

   1. All India Anti-          :       mahatma Gandhi
      Untouchability
        League

   2. All India Kissan     :      Swami Sahajanad
         Sabha                          Saraswati

   3. Self - Respect      :       E.V. Ramaswami
        Movement                     Naicker

Which of the pairs given Above is/are correctly Matched ?

Ans : 1,2 and 3


37. Which one of the following is not a Harappan site ?

Ans : Sohgaura


38. In which of the following relief sculpture inscriptions is 'Ranyo Ashoka'
(King Ashoka) Mentioned along with the stone portrait of Ashoka ?

Ans : Kanganahalli 


39. Consider the Following :
   
       1. Deification of the Buddha
       2. Treading the path of Bodhisattvas
       3. Image Worship and rituals

Which of the Above is/are the feature/features of Mahayana Buddism ?

Ans : 1,2 and 3


40. With reference to forced labour (Vishti) in India during the Gupta period, which one of the following statement is correct ?

Ans : It was considered a source of income for the state, a sort of tax paid by the people 


41. Which one of the following groups of plants was domessticated in the 'New World' and introduced into the 'Old World ?

Ans : Tobacco, cocoa, and rubber


42. Consider the following statements :

      1.  Asiatic Lion is naturally found in India only
      2.  Double-Humped camel is naturally found in India only
      3.  One-horned rhinoceros is naturally found in India only

Which of the statements given above is/are correct ?

Ans : 1 and 3 only


43. Considers the following Pairs :

       Famous Place               Rivers
   
    1. Pandharpur                Chandrabhaga
    2. Tiruchirappalli                 Cauvery
    3. Hampi                          Malaprabha

Which of the pairs given above are correctly Matched ?

Ans : 1 and 2 only 


44. In a given year in India, official poverty lines are higher in some states than in others because

Ans : Quality of public Distribution varies from state to state 


45. In the context of which of the following do some scientists suggest the use of cirrus Cloud thinning technique and the injection of sulphate aerosol into stratosphere ?

Ans : Reducing the global warming 


46.  In the context of which of the following are the terms ' pyrolysis and plasma gasification mentioned ?

Ans : Waste-to-energy technologies


47. Which of the following are in Agasthyamala Biosphere Reserve ?

Ans : Neyyar, Peppara and Shendurney Wildlife Sanctuaries : and kalakad mundanthurai Tiger Reserve


48. Consider the following statements :

         1. Some species of turtle are herbivores.
         2. Some species of fish are herbivores.
         3. Some species of marine mammals are herbivores.
         4. Some species of snakes are viviparous.

Which of the statements given above are correct ?

Ans : 1,2,3 and 4


49. Consider the following Pairs :

        Wildlife                                  Naturally Found in

    1. Blue - Finned Mahseer   :    Cauvery River
    2. Irrawaddy Dolphin          :    Chambal River
    3. Rusty - spotted Cat       :     Eastern   Ghats

Which of the Pairs given above are Correctly Matched ?

Ans : 1 and 3 only

UPSC Civil Services Preliminary Exam 2019 Answer Key / UPSC Prelims 2019 Answer Key


50. Why is there a great concern about the 'microbeads' that are released into environment ?

Ans : They are considered harmful to marine Ecosystems


51. In the context of digital technologies for entertainment, consider the following statements :

      1. In Augmented Reality  (AR) a simulated and environment is created and the physical world is completely shut out.
      2. In Virtual Reality (VR) images generated from a computer are projected onto real life object or surroundings.
      3. AR Allows individuals to be present in the world and improves the experience using the camera of smartphone or PC
4. VR closes the world, and transposes an individual, providing complete immersion experience.

 which of the statement given above is/are correct ?

Ans : 3 and 4


52. The word 'Denisovan' is sometimes mentioned in media in reference to

Ans : An early human Species 


53. With reference to the recent developments in science,
 which one of the following statement is not correct ?

Ans : Functional chromosomes can be created by joining segments of DNA taken from cells of different species.


54. Consider the following statements :
          A digital signature is

      1. An electronic record that identifies the certifying authority issuing it
      2. Used to serve as a proof of identify of an individual to access information of server on internet
      3. An electronic method of signing an electronic document and ensuring that the original content is unchanged
which of the statements given above is/are correct ?

Ans :  3 only 


55. In the context of wearable Technology, which of the following task is/are Accomplished by wearable device ?

       1.  Location identification of a person
       2.  Sleep monitoring of a person
       3.  Assisting the hearing impaired person

select the correct answer using the code given below ?

Ans :  1,2 and 3 


56. RNA interference (RNAi) Technology has gained popularity in the last few years. why ?

       1.  It is used in developing gene silencing therapics.
       2.  It can be used in developing therapies for the treatment of cancer
       3.  It can be used to develop hormone replacement therapies
       4.  It can be used to produce crop plants that are resistant to viral pathogens

Select the correct answer using the code given below ?

Ans : 1,2 and 4


57. Recently, scientist observed the merger of gaint 'blackholes' billions of light years away from the Earth.
 what is the significance of the observation ?

Ans : 'Gravitational Waves' were detected.


58. Which of the following are the reasons for the occurrence of multi-drug resistant in microbial pathogens in India ?

       1. Genetic predisposition of some people
       2. Taking incorrect doses of antibiotics to cure disease
       3. Using antibiotics in livestock farming
       4. Multiple chronic disease in some people

select the correct answer using the code given below ?

Ans : 2 and 3 only 


59. What is Cas9 protein that is Often mentioned in news ?

Ans : A molecular scissors used in targeted gene editing.


60. Which one of the following statements is not correct ?
     
       (a) Hepatitis B virus is transmitted much like HIV
       (b) Hepatitis B, unlike Hepatitis C, does not have a vaccine.
       (c) Globally, the number of people infected with hepatitis B and C viruses are  several times more than those infected with HIV
       (d) Some of those infected with Hepatitis B and C viruses do not show the symptoms for many years.

Ans :  Hepatitis B, unlike Hepatitis C, does not have a vaccine.


61. With reference to the constitution of India consider the following statements :

       1.  No high court shall have the jurisdiction to declare any Central Law to be constitutionallyinvalid
       2. An amendment to the constitution of India cannot be called into question by the Supreme Court of India

 which of the statements given above is/are correct?

Ans : Neither 1 nor 2

62. Consider the Following statements :

         1. Purchasing Power Parity (PPP) exchange rate are calculated by comparing the price of the same basket of goods and service in different countries
         2. In terms of PPP dollars, India is the sixth largest economy in the world.

 which of the statement given above is/are correct ?

Ans : 1 only 

63. With reference to the cultivation of kharif crops in India in the last five years, consider the following statements :
     
        1. Area under rice cultivation is the highest
        2. Area under cultivation of Jowar is more than that of oil seeds
        3. Area of cotton cultivation is more than that of sugarcane
        4. Area under sugarcane cultivation has steadily decreased.

 which of the statements given above are correct ?

Ans : 1 and 3 only 

64. Among the agriculture commodities imported by India, which one of the following accounts for the highest imports in term of value in the last five year ?

Ans : Vegetable oils 


65. In the context of polity,  which one of the following would you accept as the most appropriate definition of Liberty ?

Ans : Opportunity to develop oneself fully


66. Which one of the following is not the most likely measures are Government/ RBI takes to stop the slide of Indian rupee ?

Ans : Following an expansionary monetary policy


67. Consider the following statements :

     The Reserve Bank of India recent directives relating to 'storage of payment system data' popularly known as data diktat, command the payment system provider that

       1. They shall ensure that entire data relating to payment systems operated by them are stored in a system only in India
       2. They shall ensure that the system are owned and operated by public sector enterprises
       3.  They shall submit the consolidated system audit report to the comptroller and Auditor General of India by the end of the calendar year

which of the statements given above is/are correct?

Ans :  1 only 

68. Which of the following adopted a law on data protection and privacy for its citizens know as 'General Data Protection Regulation' in April 2016 and Started implementation of it from 25 may 2018 ?

Ans : The European Union 


69. Recently, India signed a deal known as 'Action Plan for Prioritzation and implementation of Cooperation Areas in the 'Nuclear Field' with which of the the following countries ?

Ans : Russia

70. The money multiplier is an economy increases with which one of the following ?

Ans : Increase in the banking habit of the population

71. The service Area Approach was implemented under the preview of

Ans :  Lead Bank Scheme

72. With reference to the management of minor minerals in India, consider the following statements :

1. Sand is a 'minor mineral' according to the prevailing law in the country.
2. State Governments have the power to grants mining leases of minor minerals, but the powers regarding the formation of rules related to the grant of minor minerals lie with the Central Government.
3. State Governments have the power to frame rules to prevent illegal mining of minor minerals

which of the statements given above is/are correct ?

Ans : 1 and 3 only 

73. Consider the following statements :

       1. Most of india's external debt is owed by governmental entities.
       2. All of india's external debt is denominated in US dollars.

Which of the Statements given above is/are Correct ?

Ans : Neither 1 nor 2

74. Which of the following is not included in the assets of a commercial bank in india ?

Ans : Deposits

75. In the context of India, Which of the following factors is/are contributor/contributors to reducing the risk of a currency crisis ?
     
      1. The Foreign currency earnings of India's IT sector
      2. Increasing the government expenditure
      3. Remittaces from indians aboard

select the corerct answer using the code given below.

Ans : 1 and 3 only

UPSC Civil Services Preliminary Exam 2019 Answer Key / UPSC Prelims 2019 Answer Key


76. Which one of the following suggested that the Governor should be an eminent person from outside the state and should be a detached figure without intense political links or should not have taken part in politics in the recent past ?

Ans : Sarkaria Commission 1983


77. Which of the following is issued by registered foreign portfolio investors to Overseas investors who want to be part of the Indian stock market without registering themselves directly ?

Ans : Participatory Note 


78. Consider the following statements :

       1.  As per law,  the compensatory afforestation fund management and planning authority Exists at both National and state levels.
       2.  People's participation is Mandatory in the compensatory afforestation programmes carried out under the compensatory afforestation fund act, 2016

which of the statements given above is/are correct ?

Ans : 1 only 


79. In India, Which of the following review the independent regulations in sectors, like telecommunications, insurance, electricity, etc ?

           1. Ad Hoc Committes set up by the parliament
           2. parliamentry Department Related Standing Committies
           3. Fainance Commission
           4. Financial Sector legislative Reforms Commission
           5. NITI Aayog

Select the correct answer using the code given below.

Ans : 1 and 2

80. With referance to india's Five-years plans, which of the following statements is/are correct ?

          1. From the second five year plan, there was a determined thrust twowords substitution of basic and capital goods industries
          2.  The fourth five year plan adopted the objective of correcting the earlier trend of increased concentration of wealth and economic power
          3. in the fifth five year plan for the first time, the financial sector was included as the integral part of the plan.

 select the correct answer using the code given below ?

Ans : 1,2 and 3

81. Consider the Following Statements about Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs) in india :

          1. PVTGs reside in 18 states and one Union territory
          2. A stagnant or Declining population is one of the criteria for determining PVTG Status
          3. there are 95 PVTGs officially notified in the country so far
          4. Irular and Konda Reddi tribes are included in the list of PVTGs.

Which of the statements given above are correct ?

Ans :  1 , 2 and 4

82. With Reference to the Constitution of India, prohibitions of limitations or provisions contained in ordinary laws cannot act as prohibitions or limitations on the constitutional powers under Article 142. It could mean which one of the following ?

Ans : The Supreme court of india is not constrained in the exercise of its powers by laws made by the parliament.


83. With reference to the Legislative Assembly of a state or in India, consider the following statements :

  1.  The Governor make a customary address two members of the house at the commencement of the first session of the year
  2. when a state legislature does not have a rule on a particular matter, it follows the Lok sabha rule on that matter

which of the statements given above is/are corerct ?


Ans : 1 only 


84. Consider the following statements :

       1. The United Nations convention against corruption (UNCAC) as a protocol against the Smuggling of migrants by land, sea and air.
       2. The UNCAC is the ever-first legally binding Global anti-corruption instrument
       3.  A highlight of the United Nations convention against transnational organised crime (UNTOC) is the Inclusion of a specific chapter aimed at returning assets to their rightful owners from whom they had been taken illicitly.
       4.  The United Nations office on drugs and crime (UNODC) is Mandated by its member states to Assist implementation of both UNCAC and UNTOC.

which of the statements given above are correct ?

Ans : 2 and 4 only 


85. Consider the following statements :

       1. As per recent amendment to the Indian Forest Act 1927, forest dwellers have the right to fell the bamboos grown on forest areas.
       2. As per the Scheduled Tribes and other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006, bamboo is a minor forest produce.
       3. The Schedulad Tribes and other Traditional forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006 Allows ownership of minor forest produce to forest dwellers.

Which of the Statements given above is/are correct ?

Ans :  1,2 and 3


86. Which article of the constitution of india safeguards one's right to marry the person of one's choice ?

Ans : Article 21 

87. Consider the following statements :

        1. According to the Indian Patents Act, a biological process to create a seed can be patented in India
        2.  in India,  there is no intellectual property Appellate Board.
        3.  plant varieties are not eligible to be patented in India

which of the statement given above is/are correct ?

Ans : 1 and 3 only


88. Consider the following statements :

       The Environment protection Act 1986 empowers the Government of India to

   1. State the requirement of public participation in the process of Environmental Protection and the procedure and manner in which it is Sought
   2. lay down the standards for emission or discharge of environmental pollutants from various sources

which of the statements given above is/are correct ?

Ans : Both 1 and 2 

89. As per the Solid Waste Management Rules, 2016 in India, Which one of the following statements is correct ?

Ans :  The Rules Provide for exact and elaborate criteria for the identification of sites for landfills and waste processing Facilities.

90. Consider the following Statements :

       As per the Industrial Employment (Standing Orders) Central (Amendment) Rules, 2018

        1. If rules for fixed-term employment are implemented. it becomes easier for the firms/ companies to lay off workers.
        2. no notice of termination of employment shall be necessary in the case of temporary workman

Which of the statements given above is/are correct.

Ans :  1 only 

91. With reference to Asian infrastructure investment bank (AIIB), consider the following statement :

          1. AIIB has more than 80 member Nations
          2. India is the largest shareholder in AIIB
          3. AIIB does not have any member from outside Asia

which of the statements given above are correct ?

Ans : 1 only

92. What was the purpose of inter-creditor agreement signed by Indian bank and Financial Institutions recently ?

Ans : To aim at faster resolution of stressed assests of rs 50 crore or more which are under consortium lending. 

93. The Chairmen of public sector banks are selected by the ?

Ans : Bank Board Bureau

94. Consider the Following Statements :

        1. Petroleum and natural gas regulatory Board (PNGRB) is the first regulatory body set up by the government of India.
        2. One of the task of PNGRB is to ensure competitive markets for gas.
        3.  Appeals against the decisions of PNGRB go before the Appellate Tribunals for electricity.

 which of the statements given above are correct ?

Ans : 2 and 3 only

95. With reference to communication Technologies, what is/are the difference/differences between LTE (Long Term Evpolution) and Volte (Voice over Long Term Evolution ) ?

    1. LTE is commonly marketed as 3G and VoLTE is commonly marketed as advanced 3G.
     2.  LTE is data only technology and VoLTE is Voice only technology

select the correct answer using the code given below ?

Ans : 2 only

96. Which of the following statement is/are correct regarding the Maternity Benefit (Amendment) Act 2017

        1. Pregnant women are entitled for Three months pre-delivery and three months post-delivery paid leave
        2.  Enterprises with creches must allow the mother minimum six creche visit Daily
        3.  women with two children get reduced entitlement

select the correct answer using the code given below

Ans : 3 only


97. Which one of the following is not a sub-index of the World bank's 'Ease of Doing Business Index' ?

Ans : paying taxes


98. In India, 'extended producer responsibility' was introduced as an important feature in which of the following ?

Ans : The e-Waste (Management and Handling Rules, 2011


99. The economic cost food grains to the Food Corporation of India is minimum support price and bonus (If Any) paid to The farmers Plus ?

Ans : Procurement Incidentals and distribution cost


100. In the context of any country which one of the following would be considered as part of its social capital ?

Ans : The level of Mutual Trust and Harmony in the Society 

UPSC Civil Services Preliminary Exam 2019 Answer Key / UPSC Prelims 2019 Answer Key
IAS Preliminary Exam 2019 Answer Key, Answer Key Civil Services Exams 2019, UPSC Civil Services Preliminary Exam 2 June 2019 Question Paper with Answer 


Read Also : 

HPSC Naib Tehsildar 26 May 2019 Full Paper Analysis with Answer Key

RRB JE 25 MAY 2019 All Shift (CBT 1) Full Paper Analysis with Answer




1 comment:

  1. That I should say is a very good analysis of the prelims paper of UPSC that just got over. This Answer key will sort out any confusion in the minds of aspirants who have attempted and will also serve as a good help for the ones sitting in future. A good guide for the ones sitting for UPSC in forthcoming years. Thank you

    ReplyDelete