Breaking

RRB JE 25 MAY 2019 2nd Shift (CBT 1) Full Paper Analysis with Answer

RRB JE 25 MAY 2019 2nd Shift (CBT 1) Full Paper Analysis with Answer


RRB JE 25 MAY 2019 2nd Shift (CBT 1) Question with Answer
RRB JE 25 MAY 2019 2nd Shift
(CBT 1) Question with Answer

RRB (Railway Recruitment Board) JE (Junior Engineer) 25 May 2019 2nd Shift (CBT- 1) में पूछे गए GK-GS-Math-Current Affairs के Question and Answer

RRB JE 25 MAY 2019 2nd Shift (CBT 1) Full Paper Analysis with Answer 


1. एलीफैंटा गुफा किस राज्य में स्थित है ?

Ans : महाराष्ट्र 

2. Pupil Related to Which Body parts ?

Ans : Eye

3. First Indian Women President of UNO ?

Ans : विजय लक्ष्मी पंडित 

4. सबसे ज्यादा लिग्नाइट कोयला किस राज्य में पाया जाता है ?

Ans :

5. Unit of Pressure ?

Ans : Pascal

6. ICC Chairman 2019 ?

Ans : Shashank Manohar


7. In Which year Polllution Act was Introduced ?

Ans : 1974 

8.  समानता का अधिकार किस अनुछेद से संबंदित है ?

Ans : अनुछेद (14-18)

9. पीलिया रोग किस अंग को प्रभावित करता है ?

Ans : यकृत  

10. पहले भारतीय जिन्हे नोबेल पुरूस्कार मिला था ?
Ans : रविन्दरनाथ टैगोर

11.  हम्पी किस राज्य से संबंदित है ?

Ans :  कर्नाटक 

12. मानव नेत्र में कोनसा लेंस होता है ?

Ans : उत्तल लेंस

13. नीला लिटमस पेपर को एसिड में डालने पर क्या होगा ?

Ans : लाल रंग का हो जायेगा

14. Protein Present in Hemoglobin ?

Ans : 2 alpha 2 beta chain

15. White Washing क्या होता है?

Ans : Cao (Quick Lime)

16. Total Double Bond in Benzene?

Ans : 3

17.  Marsh Gas ?

Ans : Methane 

18. मिनाक्षी मंदिर कहा पर स्थित है ?

Ans : तमिलनाडु 

19. Anemometer क्या होता है ?

Ans : Wind Speed मापने का यंत्र

20. Ph of Water ?

Ans : 7

Next Question : Coming Soon


RRB JE 25 MAY 2019 2nd Shift (CBT 1) Full Paper Question with Answer



ये भी जानें : 

RRB JE 25 MAY 2019 FIRST SHIFT FULL PAPER ANALYSIS WITH ANSWER

RRB JE 24 MAY 2019 FIRST SHIFT FULL PAPER ANALYSIS WITH ANSWER

No comments:

Post a comment