Breaking

RRB JE 27 MAY 2019 3rd Shift (CBT 1) Full Paper Analysis with Answer


RRB JE 27 MAY 2019 3rd Shift (CBT 1) Full Paper Analysis with Answer


RRB JE 27 MAY 2019 3rd Shift Paper  ( CBT 1) Question with Answer
RRB JE 27 MAY 2019 3rd Shift
 ( CBT 1) Question with Answer

RRB (Railway Recruitment Board) JE (Junior Engineer) 27 May 2019 3rd Shift (CBT- 1) में पूछे गए GK-GS-Math-Current Affairs के Question and Answer

RRB JE 27 MAY 2019 3rd Shift ( CBT 1) Full Paper Analysis with Answer



1. बालो का काला रंग किस कारन होता है ?

Ans : मेलालीन  

2. Device That Controls Heartbeat of Person ?.

Ans : पेसमेकर 

3. निम्नलिखित में से कोण से ऐसे प्रधानमंत्री थे जो अपने कार्यकाल में संसद में नहीं गए ?

Ans : चौधरी चरण सिंह

4. अटल सेतु कहाँ पर स्थित है व् किस नदी पर स्थित है ?

Ans : पंजी (गोवा) में मांडवी नदी पर

5. उकाई बाँध किस राज्य में है ?

Ans : गुजरात

6. Sin 15 value ?

Ans :

7.  विटामिन C की कमी से होने वाले रोग का क्या नाम है ?

Ans : स्कर्वी 

8.  Ricket बीमारी मनुष्य के किस अंग में होती है ?

Ans : हड्डी 

9. मानव शरीर में निम्नलिखित में से कैल्शियम कहाँ पाया जाता है ?

Ans : दाँत में

10. IRDP का क्या लक्ष्य है ?

Ans : To Increase Family Income , To Create Self Employment

11.  मीथेन में कितने हाइड्रोजन होते है ?

Ans : 4

12. If Ethanol is Heated with H2so4 What Product we get?

Ans : Ethene

13. Sin 120 + Sin 780 - Cos 120 Simplified Value ?

Ans :

14. Unit of Thrust ?

Ans : Neuton (N)

15. Asian Games 1982 Held in ?

Ans : दिल्ली

16. लक्ष्मी पड़िया किस खेल से सम्बंदित है ?

Ans : मुक्केबाजी

17. Find the Value of Wave length ?

Ans :

18. Theam of World Wildlife Day 2019 ?

Ans : Life below Water for People and Planet


19. IRNESS की Full Form ?

Ans : Indian Regional Navigation Satellite System


20. Lahore Resolution Date ?

Ans : 24 मार्च 2940


21. Who was The First Indian Female CM  ?

Ans : सुचेता कृपलानी

22.  Election Commission of India established year ?

Ans : 25 Jan 1950

23. Twin City किसे कहते है ?

Ans : हैदराबाद और सिकन्द्राबाद 


24. Article 78 किस से सम्बंदित है  ?

Ans : इस आर्टिकल के तहत प्रधानमंत्री को अपने काम का लेखा जोखा राष्ट्पति को देना होता है. 

25.  ढोकला किस राज्य से सम्बन्धित है  ?

Ans : गुजरात

26. CEO of Sandisk ?

Ans : संजय महरोत्रा 

27. दांडी मार्च कब शुरू हुआ था ?

Ans : 12 मार्च 1930 

28. Wings of Fire Book के लेखक कोण है ?

Ans : APJ अब्दुल कलाम

Next Question : Coming Soon


RRB JE 27 MAY 2019 3rd Shift ( CBT 1) Full Paper Analysis with Answer

ये भी जानें :  

RRB JE 27 MAY 2019 2ND SHIFT (CBT 1) FULL PAPER ANALYSIS WITH ANSWER

RRB JE 27 MAY 2019 FIRST SHIFT (CBT 1) FULL PAPER ANALYSIS WITH ANSWER

RRB JE 26 MAY 2019 ALL SHIFT (CBT 1) FULL PAPER ANALYSIS WITH ANSWER

RRB JE 25 MAY 2019 ALL SHIFT (CBT 1) FULL PAPER ANALYSIS WITH ANSWER

RRB JE 24 MAY 2019 FIRST SHIFT FULL PAPER ANALYSIS WITH ANSWER

No comments:

Post a comment